Догодило се на данашњи датум, 26.јануар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум, 26.јануар


Данас је четвртак, 26. јануар, 26. дан 2023. године. До краја године има 339 дана.

1500. - Шпански морепловац Висенте Јанес Пинсон открио Бразил.

1699. - Потписан Карловачки мир, којим је послије 16 година окончан аустријско-турски рат. Миром који су у Сремским Карловцима с Отоманским царством склопиле Аустрија, Русија, Пољска и Венеција Турци су изгубили Угарску, Славонију, Лику и Банију, задржавши преко Саве само Банат и дио Срема до Митровице. Венеција је добила средњу Далмацију, Боку Которску до Рисна и Мореју /Пелопонез/.

1788. - Британски бродови с првим насељеницима из Енглеске, укључујући групу робијаша, упловили у залив Ботани Беј /Сиднеј/ у Аустралији, гдје су основали колонију.

1823. - Умро енглески љекар Едвард Џенер, проналазач вакцине против великих богиња. Уочио је да људи, заражени крављим богињама, не добијају велике богиње ни у вријеме епидемија и послије двије деценије рада развио је 1796. вакцину, која је убрзо у цијелом свијету прихваћена као поуздана заштита од смртоносних великих богиња.

1827. - Перу окончао унију с Колумбијом и прогласио независност.

1841. - Проглашен британски суверенитет над Хонгконгом, шест дана пошто је Кина принуђена да га уступи Великој Британији.

1880. - Рођен амерички генерал Даглас Макартур, у Другом свјетском рату командант америчких трупа на Далеком истоку, који је у име САД у септембру 1945. потписао капитулацију Јапана. Потом је постављен за команданта савезничких снага у Јапану, а у почетку рата у Кореји је командовао снагама УН, али је смијењен у априлу 1951. због намјере да рат пренесе на територију Кине.

1885. - Судански устаници Мухамеда Ахмеда Абдуле, који се прогласио махдијем /вођа ислама/, потукли Британце, заузели Картум, погубили енглеског генерала Чарлса Гордона и основали самосталну државу. Тек 1898. британско-египатска војска генерала Хорејша Кичинера побиједила је суданске снаге. Судан је био под влашћу Лондона до 1. јануара 1956.

1891. - Умро њемачки инжењер Николаус Аугуст Ото, који је 1861. направио први бензински мотор, а 1876. је изумио четворотактни мотор с унутрашњим сагоријевањем, познат као "ото-мотор", што је омогућило развој аутомобила.

1905. - Код Преторије у Јужној Африци откривен "калинан", највећи дијамант у свијету, тежак 3.106 карата.

1918. - Рођен румунски диктатор Николае Чаушеску, који је преузео власт 1965, поставши генерални секретар владајуће Комунистичке партије Румуније. Учврстио се 1967, кад је изабран за предсједника Државног савјета, а 1975. је постао предсједник Румуније и убрзо је изградио снажан култ личности, ослањајући се у владању највише на озлоглашену политичку полицију "Секуритатеа". Послије децембарске побуне народа 1989, којој се убрзо придружила војска, збачен је с власти и 25. децембра је, послије тајног суђења, стријељан са супругом Еленом.

1924. - У СССР-у други Свесавезни конгрес Совјета одлучио да тијело совјетског бољшевичког вође Владимира Лењина, који је умро пет дана раније, буде очувано балсамовањем. Такође је одлучено да у част Лењина бивша пријестоница царске Русије Петроград буде преименован у Лењинград.

1925. - Рођен амерички филмски глумац и режисер Пол Њумен, који се истакао психолошки изнијансираним интерпретацијама ликова снажних индивидуалних својстава. Филмови: "Дуго топло љето", "Слатка птица младости", "Насиље", "Буч Кесиди и Санденс Кид", "Судија за вјешање", "Жаока", "Паклени торањ", "Бафало Бил и Индијанци", "Боја новца" /награда "Оскар"/, режија - "Рејчел, Рејчел", "Утицај гама зрака на сабласне невене".

1934. - Потписан десетогодишњи њемачко-пољски пакт о ненападању, чиме је Адолф Хитлер осигурао мир на Истоку, али га то није омело да 1. септембра 1939. нападне Пољску и отпочне Други свјетски рат.

1942. - Искрцавањем у Сјеверну Ирску, у Другом свјетском рату су први амерички војници стигли у Европу, у којој су тада Нијемци ратовали само на Источном фронту и у Југославији. Трупе САД су се укључиле у борбе у Европи 1943. нападом на фашистичку Италију.

1947. - У авионској несрећи у Данској погинуо шведски престолонасљедник Густав Адолф.

1950. - Индија формално проглашена републиком у оквиру Британског комонвелта.

1965. - Хинди постао званични језик Индије, што је изазвало немире на југу земље, гдје становништво говори другим језицима, па је влада Индије у фебруару 1965. одлучила да у званичној употреби остане и енглески.

1972. - Изнад Чехословачке, послије експлозије подметнуте бомбе, пао авион ЈАТ-а "ДЦ-9" на линији Копенхаген - Београд. Погинуло је 26 путника и чланова посаде, а преживјела је једино стјуардеса Весна Вуловић.

1973. - Умро амерички филмски глумац румунског поријекла Едвард Робинсон, који се прославио улогама гангстера у криминалистичким филмовима, али је испољио и сјајан комичарски таленат. Филмови: "Мали Цезар", "Тигрова чељуст", "Кид Калабед", "Неочекивани др Глитербауз", "Читав град прича", "Двострука одштета", "Жена на прозору", "Рт Ларго", "Насиље", "Зелено сунце".

1977. - Југославија и Шпанија закључиле споразум о успостављању дипломатских односа и отварању мисија у Мадриду и Београду на нивоу амбасада.

1990. - Умрла америчка филмска глумица Ава Гарднер, која је несвакидашњом појавом измијенила тип филмске љепотице и остварила низ улога тајанствених и интелигентних жена. Снимила је око 60 филмова, међу којима: "Пловеће позориште", "Сњегови Килиманџара", "Сунце се поново рађа", "Усамљена звијезда", "Нага Маја", "Ноћ игуане", "Педесет пет дана у Пекингу", "Судија за вјешање", "Мамбо", "Босонога контеса".

1993. - Савјет безбједности УН осудио напад Хрватске на Републику Српску Крајину, територију под заштитом Унпрофора.

1993. - Вацлав Хавел изабран за првог предсједника Чешке.

1994. - Румунија постала прва бивша чланица Варшавског пакта која је с НАТО пактом потписала документ "Партнерство за мир".

1996. - Сенат САД одобрио споразум СТАРТ-2 о смањивању броја америчких и руских стратешких нуклеарних ракета.

1997. - Полиција у Београду употријебила силу, сузбивши демонстрације неколико десетина хиљада људи који су протестовали због поништења њихове воље на локалним изборима.

2000. - Више од годину дана пошто је ДНК тест указао на могућност да је некадашњи предсједник САД Томас Џеферсон имао сина са својом црном робињом Сели Хемингс, Џеферсонова фондација признала да је он био отац једног, а можда и свих шесторо њене дјеце.

2001. - Отварањем пруге Загреб-Сплит, преко БиХ, поново је успостављен жељезнички саобраћај између Хрватске и БиХ, након скоро десетогодишњег прекида.

2001. - Одржани велики протести против глобализације у Давосу, поводом Свјетског економског форума.

2004. - Глумац Михаило - Бата Паскаљевић преминуо у земунској болници, у 81. години.

2007. - Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се осуђује негирање Холокауста.


Независне новине