МАЛИЦИОЗНИ ПРОГРАМИ ХАКЕРИ СПОСОБНИ ДА ЗВУЧНИКЕ ПРЕТВОРЕ У “АКУСТИЧНО САЈБЕР ОРУЖЈЕ” :: Semberija INFO ::

 

МАЛИЦИОЗНИ ПРОГРАМИ ХАКЕРИ СПОСОБНИ ДА ЗВУЧНИКЕ ПРЕТВОРЕ У “АКУСТИЧНО САЈБЕР ОРУЖЈЕ”


Foto: Shutterstock
Бројни су начини на које нам хакери могу отежати животе и створити нам велике проблеме – од шпијунирања, крађе података и идентитета, уцјена… али су стручњаци за безбједност недавно открили још један неуобичајен начин којим би нам хакери могли чак оштетити слух.

До ових закључака, које је изнио на конференцији у Лас Вегасу, дошао је стручњак за безбједност Мат Викси.
Њега су одувијек занимали малициозни програми који могу направити “скок између дигиталног и физичког свијета” те је пронашао начин којим би хакери могли претворити наше гаџете и звучнике у ” кибернетичко акустично оружје”.
Он је тестирао бројне преносне компјутере, паметне телефоне, слушалице, звучнике и друге гаџете те сазнао да би хакери, искориштавајући пропусте и инсталирајући посебан малвер, на њима могли репродуковати заглушујуће и дезорјентишуће звукове помоћу којих би могли злостављати људе и компаније, али и физички наштетити људима.
 
 
У неким случајевима потребан је приступ самим уређајима, док је на неким гаџетима могуће малвер инсталирати путем интернета и управљати контролама без физичког приступа.

Оно што може посебно забринути, напомиње Викси, јесте што је изненађујуће лако направити малвер с којим се може преузети контрола над звучницима и репродуковати нечујне фреквенције високог интензитета или појачати звук на максимум.

У неким случајевима су звукови које гаџети репродукују иритирајући и могу само сметати људима, но у случају дужег излагања таквим звуковима могло би чак доћи до оштећења слуха.

Осим што звукови могу наштетити људима, у једном случају Викси је чак успио покварити звучник чије су се компоненте због врућине почеле отапати, па је брзо престао да ради.

На конференцији је напоменуо како у тестовима нису учествовали људи тако да нико није повријеђен, а и прије него што је јавности објавио ове информације, контактирао је произвођаче уређаја у којима је пронашао пропусте и помогао им у развоју одбрамбених механизама за такав тип напада.

Намјерно није објавио имена произвођача и врсте уређаја на којима је пронашао пропусте, а наравно, неће објавити ни “акустични малвер” који је развио током истраживања, пише Wиред.

​(српскаинфо.цом)