Догодило се на данашњи датум – 3. октобар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 3. октобар


1226. године – Умро је Фрања Асишки, италијански монах, оснивач римокатоличког монашког реда названог по њему – Фрањевци. Пореклом из имућне трговачке породице, од 1205. године одлучује се за живот у крајњој аскези и потпуну посвећеност монашким хришћанским идеалима. Још за живота је био веома поштован. Монашки ред који следи његово монашко правило један је од најбројнијих католичких редова.

1791. године – Рођен је српски писац Сима Милутиновић Сарајлија, претеча српских романтичара. Надимак је добио по месту рођења. Школовао се у Београду, Земуну, Сегедину, Сремским Карловцима. Борио се у устанцима Србије за независност, а у Цетињу је од 1827. године био секретар владике Петра I Петровића Његоша и васпитач и песнички учитељ његовог синовца Петра II Петровића Његоша. На позив кнеза Милоша Обреновића вратио се 1831. у Србију и био секретар Министарства просвете и историограф кнеза Милоша.

Дела: спевови “Србијанка”, “Тројебратство”, “Тројесестарство”, трагедија “Обилић”, историјски списи “Историја Србије”, “Историја Црне Горе”, збирка народних песама “Пјеванија црногорска и херцеговачка”.

1824. године – Скупштина Мексика усвојила је Устав према којем је та држава постала независна.

1835. године – Рођен је француски композитор, пијаниста, диригент, оргуљаш и музички писац Шарл Камиј Сен Санс, романтичар музички углађене форме. Дела: опера “Самсон и Далила”, три симфоније, поема “Плес смрти”, четири симфонијске песме, пет клавирских концерата, три концерта за виолину, два концерта за виолончело, композиција за камерни састав “Карневал животиња”, клавирски трио, два гудачка квартета, свита за виолончело, ораторијум “Потоп”, балет “Брбљивица”.

1866. године – Рат Аустрије и Италије је после седам седмица окончан Бечким уговором, којим је Италији припала покрајина Венеција.

1888. године – Рођен је немачки новинар Карл фон Осјецки, добитник Нобелове награде за мир 1935. године који је разоткрио поновно наоружавање нацистичке Немачке пред Други светски рат. Први пут је ухапшен 1931. и опет 1933. по доласку нациста на власт. Држао се изузетно храбро у концентрационим логорима. Умро је 1938. од последица тортуре.

1895. године – Рођен је руски писац Сергеј Александрович Јесењин. Сматра се једним од највећих и сигурно најомиљенијих песника Русије. Био је разбарушен боемски тип и живео је веома интензивно, у тридесетој години је извршио самоубиство. Његови стихови по општој оцени највишег су домета. Веома је утицао на генерације песника, не само руских.

Дела: збирке песама “Задушнице”, “Исповест мангупа”, “Триптих”, “Стихови скандалиста”, “Совјетска Русија”, “Персијски мотиви”, приповетка “Урвина”, поема “Ана Сњегина”, драмска поема “Пугачов”. Постоје сумње да је иза његове смрти стајала совјетска тајна полиција.

1897. године – Рођен је француски писац Луј Арагон, најпре дадаиста, потом један од првих надреалиста, али се после конгреса револуционарних писаца у Харкову 1930. определио за соцреализам. Комунистичкој партији Француске приступио је 1927. учествовао је у грађанском рату у Шпанији и у француском Покрету отпора у Другом светском рату.

Дела: збирке песама “Ватра радости”, “Ура Урал”, “Елзине очи”, “Очи сећања”, “Елза”, “Јад”, “Вечни покрет”, романи “Сељак из Париза”, “Базелска звона”, “Господске четврти”, “Орелијен”, “Света недеља”, “Комунисти”, “Бланша или заборав”, есеји “Комунистички човек”, “Совјетска књижевност”, “За социјалистички реализам”, “Расправа о стилу”, “О Стендалу”.

1929. године – Име државе Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца промењено је у Краљевина Југославија.

1932. године – Ирак је стекао независност и постао члан Друштва народа. До Првог светског рата Ирак је био саставни део Турске да би затим постао британска мандатна територија.

1952. године – Велика Британија је на острвима Монте Бело поред северозападне обале Аустралије испробала прву атомску бомбу.

1954. године – Девет западних земаља одлучило је да Западна Немачка буде примљена у НАТО.

1968. године – Председник Перуа Фернандо Белаунде Тери оборен је у војном удару левичарске Националне револуционарне хунте коју је предводио генерал Хуан Веласко Алварадо.

1977. године – Умро је српски књижевни и позоришни критичар и историчар књижевности Велибор Глигорић, председник Српске академије наука и уметности од 1965. до 1971, професор Београдског универзитета. Био је директор драме и управник Народног позоришта у Београду, управник Југословенског драмског позоришта и уредник више часописа, исказавши се као заступник реализма и оштар полемичар.

Дела: “Критике”, “Лица и маске”, “Матош – Дис – Ујевић”, “Позоришне критике”, “Српски реалисти”, “Огледи и критике”, “У вихору”, “Бранислав Нушић”, “Портрети”, “Сенке и снови”, “Књига живота”, “Кућа смрти”, “Хроника једног доба”.

1981. године – После седам месеци, ирски националисти су у затвору Мејз у Белфасту обуставили протестни штрајк глађу против британских власти, током којег је умрло 10 штрајкача.

1990. године – Уједињене су две немачке државе настале после Другог светског рата, и то тако што је Немачка Демократска Република (Источна) постала саставни део Савезне Републике Немачке.

1991. године – Председништво СФРЈ (у непотпуном саставу) прешло је на рад у условима непосредне ратне опасности, оценивши да је грађански рат на помолу и да су се за такав рад стекли услови предвиђени Уставом. Представници република Хрватске и Словеније претходно су се већ повукли из рада Председништва.

1995. године – Председник Македоније Киро Глигоров рањен је приликом експлозије аутомобила-бомбе у центру Скопља, а његов возач је погинуо.

1997. године – Јапански воз на магнетним јастуцима је брзином од 451 километар на час оборио светски рекорд на експерименталној железничкој деоници западно од Токија.

2000. године – Тајвански председник владе Танг Феи саопштио је да подноси оставку, само четири и по месеца пошто је преузео власт.

2002. године – Турски суд формално је укинуо смртну пресуду изречену вођи курдских побуњеника Абдулаху Оџалану, ухваћеном 1999. године и убрзо осуђеном на најтежу казну.

2005. године – Савет министара Европске уније одобрио је почетак преговора са Србијом и Црном Гором о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању.

2006. године – Умро је српски архитекта Бранко Пешић, аутор великог броја архитектонских пројеката, цркава, јавних и административних зграда, неколико књига о архитектури, професор Универзитета у Београду. Патријарх Герман 1984. поверио му је место протонеимара Храма Светог Саве у Београду. Током градње извео је редак грађевински подухват – главну куполу тешку више од 4.000 тона (с позлаћеним главним крстом високим 12 метара) направљену на земљи, у унутрашњости Храма, подигао је на висину од 40 метара. Оставио је иза себе више од 130 пројеката, попут Палате Београд (“Београђанка”), пословне зграде “Агроопреме” у Новом Београду, зграде Грађевинског факултета у Суботици и бројних црквених објеката.

2007. године – Војна управа у Мјанмару је, као гест добре воље, ослободила будистичке монахе, њих око 80, који су притворени због учешћа у великим антивладиним протестима. Мјанмар, бивша Бурма, је земља у којој будистичко монаштво ужива сасвим посебан друштвени углед.

2007. године – У несрећи недалеко од Јоханезбурга, у руднику злата у власништву петог светског произвођачу злата “Хармони Голд” затрпано је приближно 3.200 рудара, на дубини од око 2.200 метара. До несреће је највероватније дошло због урушавања платформе у једном подземном окну, после прскања пумпе за воду.

2007. године – Приликом судара 2 брода, у савезној држави Кеби, на реци Дола Каина, у северној Нигерији, погинула је најмање 31 особа, а још шесторо је повређено. Брод пун путника сударио се са теретњаком.


​Едукација