Догодило се на данашњи датум – 22. септембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 22. септембар


1241. године – Убијен је Стурулсон Снори, најзначајнији писац старе исландске књижевности, аутор дела “Снорра Едда” које садржи легенде из древне северњачке митологије и “Орбис террарум”, саге о норвешким митским почецима. Сматра се да је убиство наручио норвешки краљ Хакон VI из политичких разлога.

1499. године – Миром у Базелу окончан је Швапски рат између Швајцарске лиге и немачког краља Максимилијана I, а Швајцарска је стекла независност.

1735. године – Роберт Волпол постао је први британски премијер који се уселио у резиденцију у Даунинг стриту број 10 у Лондону.

1789. године – Руско-аустријске снаге под командом руског војсковође Александра Суворова нанеле су тежак пораз Турцима у бици код Римника.

1791. године – Рођен је енглески физичар и хемичар Мајкл Фарадеј, који је 1831. године открио закон електромагнетске индукције, а 1833. два основна закона електролизе.

1792. године – Дан после обарања монархије, Француска је проглашена републиком и на снагу је ступио нови календар, којим је за почетак рачунања нове ере узет јесењи еквиноциј – 23. септембар 1792. године.

1862. године – Ото фон Бизмарк постао је пруски канцелар. Под геслом “крв и гвожђе” ујединио је 25 немачких држава у Немачко Царство, основано 1871. године са Вилхелмом Хоенцолерном као царем.

1862. године – Председник САД Абрахам Линколн објавио је декрет према којем сви амерички робови постају слободни грађани од 1. јануара 1863. године.

1882. године – Умрла је српска сликарка Катарина Ивановић, прва жена члан Српског ученог друштва. Сликала је портрете, историјске жанр-композиције и врло успешне мртве природе. Неке њене слике су међу најбољима у српском класицизму, попут “Портрета књегиње Персиде Карађорђевић”, “Аутопортрета”, “Корпе с грожђем”.

1885. године – Рођен је амерички филмски режисер и глумац аустријског порекла Ерих фон Штрохајм, један од највећих режисера немог филма (“Краљица Кели”, “Велика илузија”, “Нестали из Сент-Ажила”, “Булевар сумрака”).

1918. године – Рођен је мексички виолиниста пореклом пољски Јеврејин Хенрик Шеринг, један од највећих мајстора виолине 20. века. Емигрирао је када је нацистичка Немачка 1939. године напала Пољску и до 1945. године у Лондону је био официр за везу пољске избегличке владе и преводилац премијера, генерала Владислава Сикорског. Од 1945. је професор на Музичком факултету у Мексику.

1923. године – У Љубљани је одржана скупштина феминистичких друштава Краљевине Југославије на којој је основана Феминистичка алијанса (касније Алијанса женских покрета Југославије).

1934. године – У експлозији у руднику Гресфорд у Велсу погинуло је више од 260 рудара.

1940. године – Јапанске трупе ушле су у Другом светском рату у Француску Индокину.

1949. године – Владе САД, Велике Британије и Канаде саопштиле су да је СССР извео прву експлозију атомске бомбе 29. августа 1949. године.

1955. године – У Великој Британији је почела да ради комерцијална телевизија. Први плаћени оглас била је реклама за пасту за зубе.

1960. године – Проглашена је независност афричке државе Мали (бивши Француски Судан) са председником Модибом Кеитом.

1974. године – У урагану у централноамеричкој држави Хондурас погинуло је око 5.000 људи.

1980. године – Копнене снаге Ирака ушле су у Иран са намером да преузму контролу над Шат-ел-Арабом, чиме је ирачко-ирански сукоб прерастао у прави рат, који је трајао наредних осам година.

1985. године – Француски премијер Лоран Фабијис признао је да су француски тајни агенти, на основу наређења владе, потопили у Новом Зеланду брод организације “Гринпис”, “Дугин ратник”. “Гринпис” је водио кампању против француских нуклеарних проба.

1989. године – Умро је амерички певач Ирвин Берлин, аутор више од 1.000 шлагера. 

1992. године – САД су упутиле захтев генералном секретару УН да се формира комисија за испитивање ратних злочина у Југославији. У приложеном извештају, руководства Србије и Југословенске народне армије, као и српске оружане снаге у Хрватској и БиХ, оптужени су за тешке злочине почињене током 15 месеци рата у бившој Југославији.

1993. године – У јеку једне од највећих инфлација забележених у свету, СР Југославија је донела закон о деноминацији националне валуте, према којем је од 1. октобра милион динара вредело један динар.

1998. године – На планини Ћићевици обновљене су борбе између српских снага безбедности и косовских Албанаца, а министар правде у Влади Србије Драгољуб Јанковић саопштио је да су против 178 косовских Албанаца подигнуте оптужнице због тероризма, да је под истрагом 927, а у притвору 538 Албанаца са Косова.

2001. године – Умро је Исак Штерн, један од највећих виолиниста двадесетог века. Познат је и по томе што је спасао Карнеги Хол од пропасти 60-тих година прошлог века.

2001. године – САД су укинуле санкције Индији и Пакистану, уведене 1998. године, када су те две земље извршиле нуклеарне пробе.

2007. године – Умро је Марсел Марсо француски пантомимичар, који се прославио својим ликом Бипом. Познат као Чарли Чаплин пантомиме, Марсо је био инспирисан глумцима ере немог филма, а широм света постао је познат 1947. године по лику кловна белог лица, у полуверу и са шеширом.

2010. године – Умро је амерички певач Еди Фишер један од најпопуларнијих извођача 1950-их година у свету. 


​ЕДУКАЦИЈА