ПИЈАНИ ВОЗАЧИ У МОЛДАВИЈИ ЗА КАЗНУ РАДЕ У МРТВАЧНИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ПИЈАНИ ВОЗАЧИ У МОЛДАВИЈИ ЗА КАЗНУ РАДЕ У МРТВАЧНИЦИ


У Молдавији имају велики проблем са возачима који возе под утицајем алкохола. Одлучили су да овом проблему стану на крај на најрадикалнији начин.

Власти нуде излаз возачима којима је одузета дозвола због вожње под утицајем алкохола - могу добити дозволу назад ако уплате око 200 евра (просјечна плата у Молдавији је око 270 евра) и тиме "купе улазницу" за посебан корективни програм.

Наиме, они у болницима морају да помажу жртвама саобраћајних несрећа, а кад им помоћ није потребна, а то је често, просљеђују их на друго одјељење. Тада морају да помажу у мртвачници, радећи све послове који се тамо иначе раде (асистирају у аутопсијама, преносе лешеве…).

Програм је почео у главном граду Кишињеву 2019. године са шесторо возача који су кажњени због вожње под утицајем алкохола. Један је одустао неколико минута након што је почео да ради у мртвачници, а други је изјавио:

"Ово ми је најтежа поука у животу. Готово је са алкохолом, никад више нећу пити, ни једну кап. Не желим да се овдје вратим."

Ни то није све - кад заврше са програмом, ови несрећници морају да поново полажу возачки испит.

Сада су у Молдавији објавили да овај програм има одличне резултате. Од 2019. године прошло га је чак 600 возача, а након тога су забиљежили само једног "поновљача". Дакле, само један од возача који су прошли кроз програм вратио се старим навикама вожњеу алкохолисаном стању, од њих шест стотина.

(б92)