НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: СКАКАВЦИ МОГУ ДА НАМИРИШУ РАК У РАНОЈ ФАЗИ :: Semberija INFO ::

 

НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: СКАКАВЦИ МОГУ ДА НАМИРИШУ РАК У РАНОЈ ФАЗИ


Foto: Ilustracija
Научници су доказали да скакавци имају способност да помоћу чула мириса разликују здраву људску ћелију од ћелија рака. Уколико би се ова њихова способност искористила за рано откривање болести, шансе за опоравак би се значајно поправиле.

Научници су установили да скакавци могу да разликују здраву ћелију од ћелије коју је захватио канцер, и више од тога: могу да изаберу појединачне ћелијске линије рака, по чему се закључује да могу да одреде и тип рака, а не само да га открију.

Уколико би научници успјели да смисле начин како да користе ову природну способност у медицинским условима, био би остварен значајан напредак у превенцији и лијечењу карцинома.

Истраживање је прије званичне рецензије и објављивања представљено на веб-сајту БиоРxив.

Показало се да реакције скакаваца, које се биљеже промјенама у њиховој можданој активности помоћу електрода, поуздане, веома осјетљиве и брзе - дешавају се за само неколико милисекунди.

"Рано откривање карцинома је толико важно и требало би да користимо све могуће алате да дођемо до тога, било да их сами направимо или да нам је дато захваљујући милионима година природне селекције", каже микробиолог Кристофер Контаг са Универзитета Мичиген.

"Ако будемо успјешни, рак ће бити болест која се може лијечити", додаје микробиолог.

Открити рак помоћу мириса је могуће због испарљивих органских једињења (ВОЦс) које издишемо, а за која научници већ знају да су на неки начин измијењена присуством рака који омета метаболичке процесе појединачних ћелија.

Трик је да се у што ранијој фази открију те промјене.

Иначе, скакавци су инсекти које научници редовно користе у истраживању мириса - тако да већ знају много о овим створењима и њиховим мирисним вјештинама.

Користећи електроде причвршћене за мозак скакаваца, тим је био у могућности да измјери одговор инсеката на узорке гаса из различитих ћелија и успостави профиле сигнала који представљају хемикалије које су мирисали.
Наравно, профили створени као одговор на здраве ћелије и ћелије рака били су различити.

Након што су претходно установили да ћелије рака уста изгледају другачије од нормалних ћелија под микроскопом, и сводећи то на промјене у метаболитима, научници су успјели да потврде да скакавцима ћелије заиста миришу другачије - највјероватније због испарљивих органских једињења у ваздуху.

Ова конкретна студија се ограничила на карцином уста, али истраживачи су увјерени да би и друге врсте рака могле бити откривене на исти начин због различитих потписа које производе поменута једињења.

"Претпоставили смо да ће успјети да разликују ћелије рака од нормалних ћелија. Али када су бубе могле да разликују три различите врсте рака, један од другог, то је било невјероватно", каже Контаг.

Код различитих типова рака, стопа преживљавања је око 10 до 20 процената када се рак открије у четвртом стадијуму (када се већ проширио на друге дијелове тела). Међутим, када се открије у првом стадијуму, пацијенти имају 80 до 90 одсто шанси да преживе и да се излијече - што је очигледно огромна разлика.

Већ се ради на развоју уређаја типа "бионичког носа" који би могао да открије промјене у испарљивим органским једињењима, али научницима још увијек недостаје да створе сензоре који одговарају ономе што је природа створила. Ово откриће потенцијално нуди још један пут напријед у том смијеру.

Крајњи циљ тима научника је да "хакују" мозак инсеката како би га користили у дијагностици. Још увијек је рано, али истраживачи могу да виде правац ка употребљивим уређајима за детекцију.

"Теоретски, могли бисте да дишете кроз уређај и он би могао да открије и разликује више типова рака, па чак и у којој фази је болест", каже биомедицински инжењер Дебаџит Саха са Универзитета Мичиген.

(РТС)