Догодило се на данашњи датум, 7. јул :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум, 7. јул


1307 - Умро је енглески краљ Едуард I на путу према Шкотској, где је кренуо да угуши устанак.

1572 - Умро је Сигисмунд II Аугуст, последњи пољски краљ из династије Јагеловича. Током његове владавине (од 1548) створена је унија Пољске, Литваније и Западне Прусије (Лублинска унија 1569). Прогласио је 1572. општу слободу вероисповести.

1585 - Под притиском католичке "Свете лиге" француски краљ Анри III (Хенрy) издао је Немурски едикт против хугенота.

1752 - Рођен је Жозеф Мари Жакар, француски проналазач, изумитељ разбоја за ткање (1801).

1807 - У Тилзиту је потписан мировни уговор којим је завршен рат Француске и Русије, учеснице у коалицији против Наполеона. Уговор, који је остао на снази до Наполеонове инвазије на Русију 1812, подразумевао је и савезништво, а Наполеон се, поред осталог, обавезао да неће прогонити Црногорце због њихове борбе против Француске.

1815 - Савезничке снаге (шеста коалиција против Наполеона) ушле су у Париз након абдикације Наполеона Бонапарте.

1816 - Умро је ирски драмски писац и политичар Ричард Шеридан, аутор популарних комедија "Школа скандала" и "Критичар". Као члан британског парламента (1780-1812) прославио се као политички говорник.

1854 - Умро је немачки физичар Георг Симон Ом. По њему је добила име јединица за мерење елетричног отпора у међународном систему мера (ом).

1860 - Рођен је аустријски композитор и диригент Густав Малер, аутор девет чувених симфонија и циклуса песама. Био је директор Бечке опере (1897-1907) која је под његовом управом доживела златно доба.

1887 - Рођен је француски сликар и графичар руско-јеврејског порекла Марк Шагал. Већи део живота провео је у Паризу, али се инспирисао руским фолклором и успоменама из детињства. Илустровао је Гогољеве "Мртве душе" и Библију и осликао париску Оперу, синагогу у Јерусалиму, зграду УН у Њујорку и урадио витраже у катедрали у Мецу.

1893 - У Загребу је рођен хрватски писац Мирослав Крлежа, једна од најзначајнијих личности у културно-књижевним збивањима 20. века на југословенском простору. Од 1950. био је на челу Југословенског лексикографског завода и главни и одговорни уредник Енциклопедије Југославије. Његов обимни књижевни опус обухвата поезију, романе, приповетке, драме, есеје ("Хрватски бог Марс", "Повратак Филипа Латиновића", "Господа Глембајеви", "У агонији").

1898 - САД су анектирале Хавајска острва.

1911 - Рођен је италијански композитор ђан Карло Меноти, познат по операма са темама из савременог живота, за које је сам писао либрета ("Конзул", "Медијум", "Амелија на балу"). Основао је музички фестивал у Сполету.

1930 - Умро је енглески писац Артур Конан Дојл, лекар по занимању. Опробао се у различитим књижевним жанровима, али је светску популарност стекао причама о детективу Шерлоку Холмсу.

1937 - Сукобом јапанских и кинеских трупа код моста Марко Поло близу Пекинга почео је јапанско-кинески рат.

1941 - У Србији је почео устанак против немачке окупације, под вођством комуниста.

1978 - Након стицања независности од Велике Британије проглашена је држава Соломонска Острва.

1991 - Усвојена је Брионска декларација о мирном решењу југословенске кризе, којом се влада СФР Југославије обавезала да ће повући савезну војску (ЈНА) из Словеније, а словеначке власти на демобилизацију словеначких трупа. Одлуке Словеније и Хрватске о независности суспендоване су на три месеца. Прихваћено је да у Словенију и Хрватску дођу посматрачи ЕЗ.

1994 - У Јемену је окончан двомесечни грађански рат уласком трупа Северног Јемена у главни град Јужног Јемена Аден.

1995 - У Београду је отворена прва подземна железничка станица.

2000 - У Београду је умро југословенски композитор и музиколог Никола Херцигоња. Његова музика инспирисана је националном историјом и фолклором (сценски ораторијум "Горски венац", симфонијски плес "Линђо", циклуси песама за глас и оркестар, музика за филм).

2000 - Цео тираж књиге "Хари Потер и ватрени пехар", четврти наставак авантура дечака чаробњака, распродат је у претплати, пре него што је изашао из штампе.

2003 - Одлуком високог представника међународне заједнице у БиХ Педи Ешдауна замрзнути су банковни рачуни 14 особа у БиХ, међу којима су и чланови породице хашког оптуженика Радована Караџића.

2005 - У серији експлозија у подземној железници и градском аутобусу у Лондону живот је изгубило 56 особа, а преко 700 је повређено. Одговорност за нападе преузела је исламистичка група Ал Каида за Европу.

2012 - У поплавама на југозападу Русије страдала је 171 особа, а поплављено је око 5.000 кућа.

2014 - Умро је београдски позоришни и филмски глумац Бора Тодоровић, добитник бројних награда и признања, међу којима је и Гран при у Кану за улогу у филму "Професионалац".

2016 - У поплавама у централном и источном делу Кине после вишедневних обилних падавина, погинула је или нестала 181 особа.

2019 - На ванредним парламентарним изборима у Грчкој конзервативна Нова демократија Кирјакоса Мицотакиса освојила је највеци број гласова.

2020 - У Београду су почели протести грађана због најаве враћања полицијског часа услед пандемије корона вируса, трајали су неколико дана и прерасли у израз незадовољства укупним радом власти. Протесте су обележили бројни сукоби полиције и демонстраната, коришћен је сузавац и различите јединице полиције ради растеривања демонстраната.


Б92