СПОЈ НЕСПОЈИВОГ ПОСТОЈИ У ПУЛИ; ШТА ВАМ СЕ ВИШЕ СВИЂА, ЧОКОЛАДА СА ПРШУТОМ ИЛИ ПАНЧЕТОМ? :: Semberija INFO ::

 

СПОЈ НЕСПОЈИВОГ ПОСТОЈИ У ПУЛИ; ШТА ВАМ СЕ ВИШЕ СВИЂА, ЧОКОЛАДА СА ПРШУТОМ ИЛИ ПАНЧЕТОМ?


Хрватски бизнисмен, Богдан Компариц́ има своју месару у Пули и у њој ствара праву чаролију укуса. Како и сам каже било му је тешко у току пандемије, али нашао је начина да опстане упркос ограничењима. Новина коју је он унео у своју понуду од месних прерађевина је специјална чоколада.

Занатлије су нам драгоцене управо зато што, упркос изузетно изазовним временима, успевају да опстану ослањајуц́и се непрестано на немилосрдно тржиште. Могло би се рец́и да су то, у најмању руку, храбри људи. Са 50 година искуства у месном бизнису, Богдан Компариц́ добро зна да је услов одрживости изврсност, много труда и времена, као и новине које се не плаши да уведе у сопствени бизнис.

Спојити (не)спојиво није само одлика кулинарства, у свом изведеном облику, можете да се поиграте и са намирницама, које наизглед не бисте повезали чак ни мисаоно, камоли спојили у једно.

Чоколада с пршутом или чоколада с панчетом, како вам то звучи?

Нашем суговорнику зазвучало је као одлична идеја и није се либио да је спродеве у дело. Почеци месарства Богдана Компарића сежу у давне дане, у некадашњи Месопромет, када је као научник почеп са овим послом. Радио је, каже, чак и изван Истре, а месар је постао на наговор брата и остао веран том послу до данас.

Приватну месару отворили су 1993. године , а две године касније кренули у производњу која континуирано траје до данас.


Много тога се променило у последње две године, а занатлије су у великом броју постале колатерална штета околности на које нико од нас не може да утиче.

"Највец́а криза је била на самом почетку пандемије и тада смо променили цео концепт пословања. Увели смо и доставу и успели да опстанемо, прича нам о периоду који је многе занатлије буквално избацио са тржишта. Колико год било тешко одржати јак темпо, чини се да је то једини рецепт који остаје у игри", каже Компарић.

Компарић је дуго смишљао креативну стратегију којом би уобличио своје пословање, али и новитете у погледу укуса производа.


"Ломи ми се у глави шта сам могао, па сам тако смислио ово. Ова црна чоколада садржи и пршуту или сланину, ружичасти бибер, пистаће и природне зачине", рекао је он. Пршута и сланина су дехидрирани, а изглед чоколаде, заиста посебан, открива зачетника овог необичног десерта.

Иако потписује идеју, у реализацији финалног производа требао му је неко ко ради са слаткишима. У сусрету на сајмовима, Компариц́ је своју идеју представио Вилију Радониц́у, који је осмислио како ц́е чоколада на крају изгледати, и мајсторски спојио (не)компатибилно. Компариц́ каже да је изузетно задовољан како је све на крају испало. Пршута се показала атрактивнијом у понуди, каже нам Компариц́, али је и ствар личних преференција.

"Све моје сталне муштерије су се шокирале када су виделе да сам то ставио у понуду. Рекли су ми да сам луд, а ја сам им рекао да ц́е их бити још. За ове чоколаде су заинтересовани и туристи, одушевљени су, а недавно ми је један купац, Швајцарац који ради у фабрици чоколаде, рекао да мора да купи и проба", каже. Управо због несвакидашње комбинације, чини се да купци желе да пробају нешто из кутије.