ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 18. СЕПТЕМБАР :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 18. СЕПТЕМБАР


Данас је субота, 18. септембар , 261. дан 2021. До краја године има 104 дана.

1502 . - Шпански морепловац италијанског поријекла Кристофор Колумбо стигао у Костарику на четвртом и посљедњем путовању у Нови свијет.

1709 . - Рођен енглески писац и лексикограф Семјуел Џонсон, чији је "Рјечник енглеског језика" из 1755. више од вијека важио за најауторитативнији на енглеском говорном подручју. Остала дјела: поема"Таштина људских жеља", трагедија"Ирена", књига критика"Животи пјесника".

1739 . - Београдским миром окончан рат, започет 1737. године између Отоманског царства и Аустрије, која је потиснута са Балкана. Србија је поново постала дио Отоманског царства, а Аустрија је присиљена да Турцима врати и Малу Влашку и дијелове Босне које је добила Пожаревачким миром 1718.

1759 . - Французи послије војног пораза морали да препусте Британцима провинцију Квебек у Канади, а у посљедњој бици погинула су оба команданта - Британац Џејмс Волф и Француз Луј Монкалм.

1810 . - У Чилеу почео устанак против шпанске колонијалне власти под вођством Бернарда О'Игинса, потоњег чилеанског диктатора од 1817. до 1823.

1819 . - Рођен француски физичар Жан Бернар Леон Фуко, који је с Арманом Иполитом Лујем Физоом измјерио брзину свјетлости. Огледом са клатном (Фукоов експеримент) доказао је обртање Земље, пронашао је жироскоп, усавршио телескоп, открио вртложно-вихорне струје у металним масама (Фукоове струје).

1851 . - Изашао први број "Њујорк тајмса", дневника који је основао Хенри Џервис Рејмонд.

1905 . - Рођена шведска филмска глумица Грета Луиза Густафсон, позната као Грета Гарбо, најпопуларнија звијезда свјетског филма, која је славу стекла филмовима снимљеним у САД. Спонтана и веома интелигентна, била је симбол женствености и играла је од 1921. до 1941, кад је одлучила да се повуче. Филмови : "Пољубац", "Мата Хари", "Ана Кристи", "Краљица Кристина", "Ана Карењина", "Дама с камелијама", "Марија Валевска".

1911 . - Умро руски премијер Петар Аркадијевич Столипин, шеф владе од 1906, који је економским реформама препородио руску привреду и истовремено веома оштрим методама сузбијао бољшевике. Смрт је била посљедица ране задобијене четири дана раније у атентату у позоришту у Кијеву. Посебно је убрзао развој пољопривреде аграрном реформом, захваљујући чему је земља производила незапамћене вишкове хране.

1931 . - Јапан започео рат са Кином нападом на Манџурију (сјевероисточна Кина) и убрзо је окупирао, а 3. марта 1932. је прогласио манџурску "независност" (царевина Манџукуо).

1934 . - СССР ушао у Друштво народа.

1961 . - У авионској несрећи изнад Сјеверне Родезије, под околностима које нису расвијетљене, погинуо је шведски дипломата, генерални секретар УН од 1953. Хјалмар Агне Даг Хамаршелд, доктор филозофије и академик. Смрт је прекинула Хамаршелдову мисију рјешавања конгоанске кризе, у којој његови ставови нису били по вољи утицајних западних земаља. Постхумно му је додијељена Нобелова награда за мир.

1964 . - Умро ирски писац Шон О'Кејзи, самоук, чије се драме одликују сочним дијалогом, живим колоритом и ликовима, мјешавином трагичног и комичног. У младости је био физички радник и комуниста, организатор ирске Грађанске армије и борац за слободу Ирске. Дјела : "Јунона и паун", "Сјенка тобџија", "Катлина слуша", "Плуг и звијезде", "Проклетства и благослови", "Црвене руже за мене", "Добоши оца Неда", "Бискупове логорске ватре".

1973 . - У УН примљене Источна и Западна Њемачка и Бахами.

1978 . - Због египатско-израелског споразума у Кемп Дејвиду оставке као знак протеста поднијели шеф дипломатије Египта Ибрахим Камел и амбасадор у САД Ашраф Горбал.

1981 . - У Француској укинута смртна казна.

1982 . - Либанска хришћанска милиција окончала масакр у палестинским избјегличким логорима Сабра и Шатила у Бејруту, током којег је убила најмање 800 људи, реванширајући се тако исламским терористима који су четири дана раније убили лидера хришћана и новоизабраног предсједника Либана Бешира Џемаила.

1988 . - Војна хунта оборила владу предсједника Бурме Маунга Маунга, дан пошто је војска у центру Рангуна пуцала на продемократске демонстранте и убила хиљаде људи.

1993 . - Око 2.000 добровољаца кренуло у опкољени град Сухуми, одговарајући на апел земљацима предсједника Грузије Едуарда Шеварнандзеа да се оружјем супротставе абхаским сепаратистима.

1997 . - Исламски терористи у центру Каира напали туристички аутобус и убили девет њемачких туриста и египатског возача.

2000 . - БиХ је на конференцији о дјеци угроженој ратом у канадском граду Винипегу ратификовала Конвенцију и потписала протоколе о правима дјетета.

2001 . - На локацији у кругу Полицијског центра "13. мај " у Батајници завршена ексхумација и обдукција већег броја непознатих људских лешева, током које је установљено присуство најмање 269 тијела мушкараца различитог узраста.

2001 . - Амерички предсједник Џорџ Буш потписао Резолуцију којом одобрава војну акцију против оних који стоје иза напада на Њујорк и Вашингтон.

2003 . - БиХ је у Берлину и формално приступила болоњском процесу, који подразумијева цјелокупну реформу високог образовања.

2008 . - У архиви градске библиотеке у француском граду Нанту откривена музичка партитура коју је написао Волфганг Амадеус Моцарт.

2009 . - Високи представник Валентин Инцко наметнуо сет закона који ће омогућити закључење супервизије над дистриктом Брчко до 15. новембра.
 
(независне)