СРБИ СВЕ ЧЕШЋЕ У КАФАНАМА СЛАВЕ ПОЛАЗАК ЂАКА ПРВАКА У ШКОЛУ: КАКВЕ ПОРУКЕ ШАЉЕМО ДЕЦИ? :: Semberija INFO ::

 

СРБИ СВЕ ЧЕШЋЕ У КАФАНАМА СЛАВЕ ПОЛАЗАК ЂАКА ПРВАКА У ШКОЛУ: КАКВЕ ПОРУКЕ ШАЉЕМО ДЕЦИ?


Foto: Telegraf, Tanjug/AP

Некада се овај дан значајан за ђака првака обележавао у кругу породице, али је ново време донело и нова"правила"


Прослава поласка у школу  ђака првака некада је била догађај који се обележавао у кругу породице. Али , последњих година све чешћи је случај да се овај важан тренутак слави у кафанама и ресторанима, уз велики број званица.

То је посебно популарно било ове године, без обзира на пандемију корона вируса.

- Ми смо и пре короне славили синовљев полазак у први разред у кафани -  каже за Телеграф Драган М, тата двоје школараца.

- За нашу породицу то јесте био значајан догађај, али смо у кафани ручак правили и из практичних разлога.

Он наводи и који су то "практични разлози" натерали супругу и њега да дететов полазак у школу обележе у кафани, заједно са фамилијом, пријатељима и комшијама:

- Обичај је да када дете полази у школу долазе родбина и комшије да честитају,  али се то одужи на две седмице у којима се у кући праве разне ђаконије за послужење. Кад је наша кћерка полазила у први разред, супруга је две недеље падала с ногу припремајући храну за све који су долазили да честитају детету почетак новог поглавља у животу. Овако је много једноставније; оне за које знате да ће доћи, позовете у ресторан на ручак и завршите све о једном трошку.

Оно што јесте занимљиво да прослава у ресторану поласка у школу гостима ствара већу обавезу, па су тако и поклони за школарца скупљи.

- Прослава јесте имала за последицу то што је син добио много скупље поклоне и углавном новац,  него кћерка која је пошла пар година раније у школу и чији полазак смо обележили код куће - поделио је овај тата своје искуство.

Помодарство или практично решење?

Да ли је прославе полазака у школу у ресторанима и кафанама последица практичности, неког новог тренда или смо се само ужелели дружења после две године пандемије, па у свему видимо повод за славље?

- У овом случају заправо имамо мешавину свега тога - помодарства, жеље за кафаном и дружењем, а могло би да се прихвати и да је то практично решење за многе породице  - каже за Телеграф психотерапеут Ана Поповић.

Она објашњава да се времена мењају и да је некада било сасвим природно да се овакви догађаји обележавају у кругу породице.

- Полазак у школу одавно је обележаван као нека врста породичног празника. Као што се већина нас сећа, маме су правиле торту и спреман је ручак на који су долазиле беке и деке, тетке и стричеви и њихова деца, ако их имају - каже психотерапеут и додаје да то увек имало поруку за дете.

Како наводи, и деца су се на тај начин мало и психолошки припремала за нову ситуацију која их је очекивала.
- Детету и његовом поласку у школу на тај начин се давало на значају, што је некако и природно, јер је то важан моменат у њиховом одрастању. Међутим , треба узети у обзир да ниједно претеривање није добро, па ни то да се полазак у школу рецимо слави са 50 људи, са све музиком - наводи Поповић.

Она додаје да су једно практични разлози који могу да буду оправдани, али да је потпуно друга ствар ако говоримо о теревенкама.

Прослава у кафани није пријатна за госте

- Могуће је и то да су се људи у овој пандемији ужелели дружења и кафана, па користе сваку прилику и повод за тако нешто. Онда су и поласке деце у школу претворили у озбиљна славља, као она која се праве поводом првог рођендана или пунолетства, са све живом музиком и уз гозбу. Феноменолошки то је врло занимљиво, али не можемо да доносимо суд, јер мотиви родитеља могу да буду различити - објашњава психотерапеут.

На питање како деца могу да доживе текве прославе поводом њиховог поласка у први разред, саговорница Телеграфа каже:

- Не можемо то да издвојимо из породичних односа иначе. Деца ће то доживети онако како им родитељи представе. Тамо где се такви догађаји праве из помодарства, они ће то тако и схватити, па ће сматрати да је тај моменат њихов и да се цео свет врти око њих и њиховог поласка у школу. Друга деца ће то схватити као важан догађај за целу породицу, који је вредно обележити, јер се њима дешава нешто значајно.

Занимљиво је да прослава у кафани "повећава" и вредност поклона.

- То јесте интересантно као појава, јер званице осећају већу обавезу и сматрају да је, рецимо, перница "ситан" поклон за кафанску прославу поласка у школу. С те стране то за госте може да буде врло непријатно и додатно излагање трошку, о чему би домаћини требало да размисле када се одлучују на овакаве прославе - наводи Поповић.

​(Телеграф)