ЕПСКО ПУТОВАЊЕ КИНЕСКИХ СЛОНОВА :: Semberija INFO ::

 

ЕПСКО ПУТОВАЊЕ КИНЕСКИХ СЛОНОВА


Крдо од 14 дивљих слонова из Кине је прије више од годину дана напустило своје природно станиште у провинцији Јунан. Није откривено зашто су напустили станиште и прешли пут од 500 километара, нити је познато због чега су кренули назад.

Смјештен у доњем крају јужне провинције Јунан, пространи национални резерват природе лежи тик уз границу Мјанмара и Лаоса. Бујна тропска шума која се простире на око 241.000 хектара – отприлике један и по пут веће од Лондона – дом је за већину угрожених азијских слонова у Јунану.

Познато је да дивљи слонови слободно лутају регионом, тако да један од градова води и „мензу за слонове” како би нахранио своје велике посјетиоце. Већина не залута далеко од резервата и обично се након неког времена врати кући. Ипак, сада већ свјетски познато крдо није било на обичном излету. Њихова екскурзија пронијела се друштвеним мрежама, свјетским медијима, а кинеска телевизија ово путешествије преноси уживо пратећи их дроновима. Слонови су снимљени у бројним кинеским градовима. У априлу су се два слона вратила кући, у јуну је један залутао али су га званичници смирили и превезли. Крдо је у међувремену добило и принове, родила су се два слона.

Иако су слонови улазили у села и приближавали се главном граду провинције Јунан Куенмингу, ниједна животиња, као ни људи, нису повређени. Док су се слонови кретали на сјевер преко зелених брда и шума Јунана, кинески званичници су кренули у акцију. Формирана је хитна радна група која је распоредила хиљаде људи како би их одвела од села и градова. Слонови су познати по свом прождрљивом апетиту, а до сада су прогутали запањујућих 180 тона кукуруза, банана, ананаса и друге хране која им је стављена на располагање. Пронијела се и гласина да су се слонови „напили” након конзумирања тона кукурузног вина.