ГООГЛЕ ЋЕ ДАТИ 25 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА ЕУ-ОВ ФОНД ПРОТИВ ЛАЖНИХ ВИЈЕСТИ :: Semberija INFO ::

 

ГООГЛЕ ЋЕ ДАТИ 25 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА ЕУ-ОВ ФОНД ПРОТИВ ЛАЖНИХ ВИЈЕСТИ


Гоогле ће уплатити 25 милиона америчких долара у новоосновани Европски фонд за медије и информације за борбу против лажних вијести.

Гоогле је то објавио у контексту критика да технолошки дивови не чине довољно за разоткривање дезинформација на интернету.

Пандемија ЦОВИД-19 и амерички избори прошле године изазвали су велико повећање дезинформација, а неки критикују друштвене медије што нису проактивнији у сузбијању тог проблема. Регулатори су најавили да би могли увести строге рестрикције.

Европски фонд за медије и информације, који су прошле седмице покренули Фондација Цалоусте Гулбенкиан и Европски универзитетски институт, има за циљ да окупи научнике, стручњаке за провјеру информација, непрофитне организације и друга тијела која дјелују у јавном интересу како би помогли у борби против лажних вијести.

“Проживљавајући неизвјесност и изазове протекле године, показало се важнијим него икад да људи имају приступ тачним информацијама и да могу разликовати чињенице од фикције”, истакао је представник Гооглеа Матт Бриттин у објави на блогу.

Фонд ће дјеловати пет година. Европски опсерваториј за дигиталне медије, пројект Европске комисије основан прошле године који укључује стручњаке за провјеру информација и универзитетске истраживаче, оцјењиваће и селектовати пројекте.