Како да знате да вам је телефон хакован? :: Semberija INFO ::

 

Како да знате да вам је телефон хакован?


Да ли сте се иакада запитали како можете да знате да вам је телефон “нападнут“? Ако је ваш уређај спор обично је то први показатељ да се неко ушуњао, а уз то се и батерија брзо празни, а апликације не раде исправно.

,,Напад се најчешће изводи скривеном инсталацијом злонамјерног софтвера“, објаснио је Павел Мјасоједов, партнер и директор руске компаније ,,Интелектуални резерви“.

,,Овај софтвер долази до мобилног телефона путем интернета или кабловском везом са другим рачунаром. На примјер, када телефон у нерегистрованом сервисном центру дајете на поправку“, додао је стручњак.

Хакери покушавају да продру у мобилни телефон уз помоћ програма који нису захтјевни за перформансе уређаја и пуњење батерије. 

,,У почетку телефон можда неће показивати знакове хаковања, а једини знак биће обавјештење у апликацијама и на друштвеним мрежама, али касније ће телефон почети да сам сигнализира провалу. Прије или касније почеће прекиди у његовом раду, прије или касније нешто ће кренути по злу“, рекао је Мјасоједов.

Да би се заштитили, произвођачи препоручују инсталирање апликација преузетих искључиво из безбједних извора и избјегавања повезивања са непознатин рачунарима.

Ако сумњате да је ваш паметни телефон већ хакован, стручњак савјетује да позовете корисничку службу произвођача или продавца уређаја. Објасниће гдје се може обавити дијагноза на телефону и ослободити се сумње.

Агенције