Нутриционистица ИНЗ-а препоручује: Како се правилно хранити током љета :: Semberija INFO ::

 

Нутриционистица ИНЗ-а препоручује: Како се правилно хранити током љета


Свако годишње доба са собом носи своје посебности и захтијева одређени режим прехране због специфичних потреба организма па будући да су нам коначно дошли топли љетни дани, јако је важно своју прехрану прилагодити тренутним увјетима, каже нутриционистица Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ) Маја Трифковић. 



Вода је увијек најбоља текућина

- Повишене љетне температуре, које резултирају повишеном температуром тијела, а потом и знојењем, могу довести до претјераног губитка тјелесних текућина, односно дехидрације тијела. Симптоми дехидрације тијела су: главобоља, суха кожа, суха уста и језик с густом слином, убрзани откуцаји срца, грчеви у ногама и рукама, мучнина, повраћање... На дехидрацију су посебно осјетљива дјеца, особе старије животне доби и особе ослабљеног имунитета. Стога је љети, прије свега, јако важно водити рачуна о правилној и довољној хидрацији организма, каже Трифковић. 



У ИНЗ-у наводе да, осим водом, повећане потребе за текућином љети можемо надокнадити и свакодневним уносом воћа и поврћа богатог водом (лубеница, јагода, бресква, парадајз, краставац, паприка, зелена салата,...) те цијеђеним незаслађеним воћним соковима, ароматизираним водама, изотоничним напицима, ферментираним млијечним производима ниског удјела масти, али и супама и повртним чорбама, које ће уједно надокнадити и знојењем изгубљене електролите.  

- Наравно, вода је најбоље пиће за рехидрацију, без додатних калорија. Трудите се током љетних мјесеци пити минимално 8-10 чаша воде дневно, тврде стручњаци. 

Осим о довољној хидрацији организма, љети треба водити рачуна и о томе да наша прехрана буде усмјерена на лагану, лакше пробављиву храну, богату влакнима. Управо љети, организам природно тражи лако пробављиву прехрану, богату витаминима, минералима и водом, а с мањом количином масноћа. 

Потрудите се у своје љетне јеловнике свакако уврстити што више сезонског воћа и поврћа, којег у овом дијелу године, има у изобиљу. Препоручује се конзумирање више лаганих оброка на дан (три главна оброка и два међуоброка) ради убрзања метаболизма и потицања пробаве те максималне искористивости унесених намирница, повећања енергије и виталности. 

- Нека ваши оброци изгледају што шареније, припремајте што више лаганих повртних салата за прилог, али и као главно јело уз додатак интегралних житарица, махунарки, меса перади или рибе. Такођер, припремајте разне воћне салате од воћа свих боја, како бисте се опскрбили и довољном количином антиоксиданаса, који нам љети посебно требају у борби против слободних радикала, насталих као посљедица излагања штетном сунчевом зрачењу, каже Трифковић. 

Љети свакако треба избјегавати обилне оброке, пржену, масну и тешко пробављиву храну, преслану и презачињену храну, сухомеснате производе и индустријски прерађену храну, као и заслађене и газиране сокове, алкохолна пића и пића богата кофеином због опасности од дехидрације организма. 

Љето је идеално за скидање килограма 


Масна и тешко пробављива храна оптерећава пробаву, узрокује појачано знојење те може довести до дехидрације, а на крају и до накупљања вишка масног ткива, што ником не треба у врућим љетним данима. 

- Уколико љето дочекате с вишком килограма, не требате се бринути - љето је идеално годишње доба за скидање килограма јер нуди безброј активности на отвореном од шетње, трчања, ролања, вожње бициклом, пливања те бројних других активности, које ће вам, уз уравнотежену и лагану љетну прехрану, помоћи да брже и лакше скинете вишак килограма, али и да побољшате свој имунитет и опће здравствено стање, каже Трифковић.  

Из Института упозоравају да због високих температура љети посебно треба пазити на лако кварљиву храну и њено правилно складиштење. Нарочито треба обратити пажњу на намирнице као што су свјеже месо и риба, јаја, мајонеза, паштете, колачи и слично. 

У вожњи или приликом одласка на излет користите пријеносне хладњаке за правилно складиштење хране. Воће, поврће, руке и површине на којима се припрема храна треба увијек добро опрати, закључују из ИНЗ.

Институт за здравље и сигурност хране Зеница