СУТРА ПОЧИЊЕ ЉЕТО :: Semberija INFO ::

 

СУТРА ПОЧИЊЕ ЉЕТО


Због промјенљивог времена с  повременом кишом и пљусковима и због температуре која је варирала, није се стекао утисак да је љето на прагу.

Климатолошко љето траје од првог  јуна до 31. августа, а астрономско или календарско љето ове године почиње  20. јуна у 21 сат  и 43 минута по средњоевропском времену, а у исто вријеме за јужној Земљиној полулопти почиње зима.

На дан почетка љета дан је најдужи, а ноћ најкраћа. У 2020. години најдужи дан биће 20. јуна, тог дана сунце ће сијати више од 17 сати. Након најдужег дана слиједи најкраћа ноћ, а трајаће мање од седам сати.

Према прогнозама метеоролога и ово љето ће бити топлије од вишегодишњег просјека, а не може се  искључити ни појава топлотних таласа, односно низа дана када врућина може да утиче на здравље.

Кад је ријеч о прогнози сезонске количине падавина, за ово љето су предвиђања да ће кише бити мање од вишегодишњег просјека. Током јуна мјесеца, у данима који се календарски убрајају у прољећне, количина кише на нашем простору била је око мјесечног  просјека, понегдје и виша, док је, према прогнозама,  у јулу и августу могућ израженији мањак кише.

Међутим, иако су предвиђања количине кише мања од уобичајене, није искључена појава локално израженијих пљускова праћених грмљавином.

Семберија инфо