КАКО НАПРАВИТИ ПРАВИ РАСТВОР ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ :: Semberija INFO ::

 

КАКО НАПРАВИТИ ПРАВИ РАСТВОР ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ


Дезинфекцијске баријере представљају посебно припремљене површине које могу бити посебно израђене посуде за ту намјену или бетонска удубљења као дио архитектонског рјешења за улаз у објекат.
 
Према наредбама надлежних штабова, у свим објектима кроз које пролази већи број особа неопходно је поставити дезинфекционе баријере преко којих морају проћи грађани, а у одређеним погонима и просторима, сличне баријере се поставе и за возила.
 
Све се чини са циљем да би се спријечило уношење микроорганизама и у сврху превенирања ширења инфекције у затворене просторе, а њихова погрешна или непотпуна употреба може нанијети више штете него користи, упозоравају стручњаци.
 
Баријере морају бити постављене на главном улазу у установу, простор, производњу, на начин да их се не може заобићи, прескочити или избјећи, с тим да се треба онемогућити контакт кожом или приступ кућних љубимаца.
 
Саме ,,посуде", односно удубљења морају имати минималну дубину 2-4 цм за баријере за људе, и 6-8 цм за баријере за возила, а у њих поставити синтетичке спужве које је неопходно физички чистити (испирати) у току 24 сата. Што се тиче употребе дезинфицијенса у дез-баријерама, користе се дезинфицијенси који пружају тренутно дејство, раствор треба да буде у концентрацији два пута јачој него раствор за примјену орошавањем или прскањем, а њихова допуна се обавља минимално сваких 6-8 сати, с тим да ако је проток особа већи, и знатно чешће.
 
Припрему раствора дезинфицијенса морају вршити стручне особе или се она мора припремати под њиховим надзором, дез-баријера се не смије додиривати рукама, а приликом њеног постављања, освјежавања, пуњења, чишћења, неопходно је користити све мјере заштите (рукавице, маска).
 
У нормалним условима за припрему раствора за дез-баријеру користе се два грама средства на бази хлора за припрему десет литара раствора за дез-баријеру, која се мора континуирано допуњавати.
 
У специфичним условима, гдје проток људи већи, могуће је приправљање и на бази четири грама хлора за десет литара раствора. Припремљена течност је спремна за употребу наредних 6-8 сати, стога је важно на дневној бази припремати адекватне количине како би се рационално користила средства и смањило непотребно додатно еко-контаминирање свакодневним депоновањем преостале количине.

Брзоплета и површна припрема течности за дез-баријеру прозроковаће контраефекат, а недовољна количина дезинфекционог средства у раствору која се припрема неће имати ефекат дезинфекције, него појачаног чишћења. С друге стране, сувишна количина дезинфекционог средства у течности која се припрема за дез-баријеру може оштетити обућу корисника дез-баријере, појачава ризик за инхалирање штетних испаравања, али и ризик за особу која припрема и надзире раствор, те за особу која врши чишћење дез-баријере!

 Дакле, неправилна, неадекватна и нестручна дезинфекција и припрема и имплементација дез-баријера представља недјелотворно утрошен рад, вријеме и новац, а потенцијални ризици и штете укључујући и ширење заразе па се умјесто да се розоцо смањују, уствари се повећавају.