ИНЗ: САВЈЕТИ И ПРЕПОРУКЕ ОКО ПРЕХРАНЕ ТОКОМ ИЗОЛАЦИЈЕ И ПАНДЕМИЈЕ ЗБОГ КОРОНАВИРУСА :: Semberija INFO ::

 

ИНЗ: САВЈЕТИ И ПРЕПОРУКЕ ОКО ПРЕХРАНЕ ТОКОМ ИЗОЛАЦИЈЕ И ПАНДЕМИЈЕ ЗБОГ КОРОНАВИРУСА


Обзиром да широм Планете још увијек влада одређена доза страха од заразе коронавирусом, људи у паници и властитој збуњености чине помало нелогичне потезе, првенствено везане за куповину намирница и непотребно стварање великих залиха хране, наводе у сету препорука грађанима током изолације и пандемије због коронавируса стручњаци Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ).
 
Идеја куповине хране, те стварања одређених залиха, у принципу није лоша, али треба два пута размислити о томе шта уствари купујемо и колико су те намирнице, које "нестају" с полица наших супермаркета, заправо здраве?
 
Препоруке за оставу и фрижидер
 
- Хране има довољно за све, али морамо бити разумни при куповини и показати емпатију према другима. Наиме, велики је број наших старих и немоћних суграђана, који немају финансијску могућност која ће им омогућити стварање залиха или једноставно не могу одједном физички понијети толико хране, због недостатка пријевоза. Потребно је имати то на уму у овим данима и понашати се разумно при куповини, те не мислити само на себе. Купите онолико хране и потрепштина колико би вам било довољно за евентуално двије седмице и то првенствено из разлога да не стварате гужве по супермаркетима сваки дан или сваки други дан, каже нутриционистица ИНЗ-а Маја Трифковић.
 
У ИНЗ-у додају и - бирајте здравије - квалитетније варијанте намирница, које сте наумили купити па тако нпр. бијело брашно, које сте сигурно већ набавили (надамо се у разумним количинама), при прављењу домаћег круха, комбинирајте с неким интегралним брашном како бисте добили нутритивно много квалитетнији крух који ће вам сигурно и трајати дан или два дуже од обичног бијелог круха.
 
Осим тога, ако у смјесу убаците шаку-двије разних сјеменки (сунцокретове, бучине, цхиа, лан...) додатно ћете нутритивно обогатити свој домаћи крух. Такођер, бирајући интегралну рижу и тјестенину умјесто бијеле, осигурат ћете си извор сложених угљикохидрата који ће вам пружити енергију кроз дужи временски период, тј. дуже времена ћете осјећати ситост.
 
Умјесто гомилања конзервиране хране, сухомеснатих производа, месних нарезака, паштета и слично, купите разумне количине свјежег меса, бирајте немасне комаде црвеног меса, затим бијело месо, свјежу или замрзнуту рибу, морске плодове, уколико сте љубитељ, све распоредите у порције и похраните у замрзивач. Што се тиче намаза за доручак, довољно је спремити два-три паковања омиљеног сирног намаза или једноставно настојте у овом периоду искористити преостале тегле ајвара или домаћег џема које вјероватно већ имате у свом фрижидеру.
 
- Немојте заборавити на здраве ужине! Вјероватно сте примијетили да сад, док више времена проводите у кући, чешће и једете, али на вама је хоћете ли бирати здравије или нездраве варијанте за ужину. Сведите на минимум куповину слаткиша и грицкалица и унос „празних“ калорија из таквих намирница. Умјесто тога, опскрбите се довољном количином орашастих плодова, сухог и свјежег воћа, које је доступно на сваком кораку. Опскрбите се и пакирањем зобених или неких других цјеловитих житарица те разним сјеменкама које можете комбинирати са свјежим воћем уз било који јогурт с пробиотиком, те на брз и једноставан начин добити храњиву и укусну ужину, напомиње Трифковић.
 
Вјежбање је могуће и у кућној варијанти
 
Пазите на довољан унос течности, радите на јачању властитог имунитета конзумирајући свакодневно разнолику и квалитетну прехрану, прије свега разно воће и поврће,  повећајте унос Ц витамина, првенствено из агрума, а затим и поврћа као што су паприке, купус, кељ, шпинат, брокула, парадајз...
 
Осим тога, важно је напоменути да посебну пажњу посветите свом укупном дневном  енергетском уносу, тј. да пазите на количине хране коју уносите током дана. Имајте на уму да се дневне енергетске потребе човјека смањују усљед његове смањене физичке активности, стога, осим ако нисте наставили интензивно тренирати у кућној варијанти, требали бисте смањити и укупан дневни унос хране, кажу стручњаци.
 
Искористите ово додатно слободно вријеме за дружење са својом обитељи и за свакодневне заједничке активности, од игре до вјежбања и учења, а осим тога, искористите вријеме код куће за испробавање неких нових рецепата за које иначе не бисте имали времена.  Уз све то, пратите савјете и препоруке надлежних органа и кризних штабова за превенцију инфекције коронавирусом, будите одговорни те се придржавајте свих превентивних мјера у циљу очувања свог и туђег здравља.
 
Институт за здравље и сигурност хране Зеница