ДА ЛИ УНОСИТЕ ДОВОЉНО МАГНЕЗИЈУМА? :: Semberija INFO ::

 

ДА ЛИ УНОСИТЕ ДОВОЉНО МАГНЕЗИЈУМА?


Да ли имате тако снажан порив за слаткишима да бисте најрадије вриштали? Да ли вам се икада десило да вас усред спавања пробуди неугодан бол који се јавља у виду грча у мишићима? Или, без обзира шта покушали, увијек имате проблема са спавањем? Ако је то случај, постоје веома велике шансе да не уносите довољне количине магнезијума.

Нутриционисти често магнезијум називају ,,господарем” минерала, јер он утиче на више од 300 различитих ензимских процеса који вашем тијелу помажу да правилно функционише. Сљедећи знакови су показатељи да не уносите довољне количине овог минерала.
 
Грчеви у мишићима

Посебно они који се стварају у предјелу листова. Они настају због неконтролисаних мишићних контракција. Магнезијум помаже у опуштању мишића па, када га немате у довољним количинама у организму, долази до грчева.
 
Проблеми са спавањем

Милиони људи широм свијета имају проблема да заспe или, уопштено, проблема са спавањем. Магнезијум игра кључну улогу у функционисању вашег централног нервног система. Без довољних количина овог минерала, може доћи до несанице. Такође, ниво магнезијума у вашем организму опада током ноћи, а то доводи до лошег квантитета и квалитета РЕМ фазе сна што је, заправо, најкритичнији циклус спавања који ,,обнавља” ваше тијело и ум.
 
Порив за чоколадом

Тамна чоколада садржи прилично висок ниво магнезијума. Заправо, једна коцкица садржи око 27% дневне потребе за овим минералом.

Интензиван порив за чоколадом је знак да вам недостаје магнезијума у организму. Ваше тијело понекад има пориве за оним што му је потребно.
 
Анксиозност

Магнезијум је најснажнији минерал, када је у питању опуштање. Уколико осјећате анксиозност, то је обично рани симптом како на ваш централни нервни систем утиче недостатак магнезијума. Када се осјетите узнемирено, 200 мг магнезијума може вам помоћи да се опустите.
 
Висок крвни притисак

Многи људи се питају због чега и даље имају висок крвни притисак, иако се придржавају здравије исхране. Магнезијум може бити одговор; још једна важна функција магнезијума је опуштање и ширење ваших крвних судова.
Када организму недостаје магнезијума тада долази и до јачег стезања крвих судова, што узазива појаву високог крвног притиска.

Адекватан ниво магнезијума помаже и у равнотежи електролита. Неуравнотежени електролити могу узроковати појаву високог крвног притиска.
 
Неправилан рад срца

Код све већег броја људи долази до појаве аритмије која се најчешће третира лијековима. Ваше срце је мишићни орган, а правилно функционисање кардиоваскуларног система зависно је од магнезијума. Уколико у организму нема довољно магнезијума то утиче на рад срца – оно не може да се правилно стеже и опушта што може утицати на његове неправилне откуцаје.
 
Констипација

Уколико редовно имате констипацију то је још једна знак да вам недостаје магнезијума у организму. Са ниским количинама магнезијума долази до јачих контракција цријева што утиче на слабије пробављање хране. Магнезијум не само да утиче на опуштање цријева и стварање регуларног ритма цријева већ има и осмотски ефекат – магнезијум ,,повлачи” воду у цријева, омекшавајући столицу.

Потребе за магнезијумом зависе од низа фактора, као што су здравствено стање, старосна доб, састав хране, конзумирање алкохола, стрес, трудноћа и дојење па тако дневне потребе за овим минералом се крећу према сљедећем:

- дјеца: 170 мг дневно
- млади: 350 мг дневно
- жене: 280 мг дневно
- труднице и дојиље: 350 мг дневно
- мушкарци: 350 мг дневно.