Детоксикација организма - не само након празника него сваки дан! :: Semberija INFO ::

 

Детоксикација организма - не само након празника него сваки дан!


Колико год се трудили бити умјерени у јелу и пићу,  те пазити на оно што једемо, за вријеме празника се сви ипак мало опустимо и здраве животне навике стављамо на још једну листу новогодишњих жеља и одлука, које ћемо испунити након празника, истичу у савјетима након "серије" празника крајем прошле и почетком ове године у Институту за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ). 

Накупљање отпадних твари у организму

Истина, није лако у потпуности се одрећи богате празничне трпезе и бројних традиционалних сланих и слатких делиција, али оно што сигурно можете је потрудити се контролисати количине унесене хране, а ако ипак мало и претјерате,  након празника се посветите опоравку и детоксикацији организма за поправак начињене штете. 

- Празнична трпеза, иако укусом веома примамљива, високо је калорична и обилује тешком храном, изразито богатом масноћама и шећерима. Повећано је накупљање отпадних твари у организму, што може узроковати бројне тегобе, а само неке од њих су главобоља, умор, затвор, надутост, акне, алергије, дебљање, депресија,... Циљ детоксикације је очистити организам од штетних твари, напунити га витаминима и минералима те поправити опште стање метаболизма након прекомјерног уноса масти, шећера и алкохола, истиче магистрица нутриционизма у ИНЗ Маја Трифковић. 

Савјети за чишћење и опоравак организма након празника су да водите рачуна о довољној хидратацији – за дјелотворну детоксикацију организма од посебног је значаја довољан унос течности због лакше и брже пробаве и посљедично брже елиминације токсина. 

Осим воде, препоручују се незаслађени зелени чај и лимунада, али и остали природно цијеђени воћни сокови. Свакако, избјегавајте алкохол, енергетска пића, куповне сокове, али и кафу у великим количинама.

Потребно је и да опоравите своју јетру. Јетра је орган који највише трпи због празничне неумјерености у јелу и пићу, посебно због прекомјерног уноса шећера, масти и алкохола, стога се након празника трудите смањити унос меса, посебно масног, сухомеснатих производа, производа од бијелог брашна, слаткиша и колача те свакако избаците алкохолна пића. 

-Водите рачуна о довољној хидратацији организма, а за здравље јетре нарочито су добри чајеви од коријена маслачка, коприве, чичка и цикорије. Осим чајева, за опоравак јетре, добро је и поврће као што су шпароге, артичоке, кељ, купус, брокула, а од воћа, свакако уврстите сок од грејпа, јабуке, мркве и цвекле, наводи магистрица Трифковић. 

Омогућите себи свакодневни унос хране богате влакнима (интегралне житарице, мекиње, махунарке, сјеменке, воће, поврће,..), која утичу на правилно функционисање пробаве и помажу елиминацију штетних твари из организма. 

Повећајте унос воћа и поврћа (посебно зелено лиснато), по могућности из органске производње, за довољну опскрбу организма витаминима, минералима и антиоксидансима, који ће ојачати имунитет и ублажити штетни учинак отровних твари. Осим у чорбама и супама или као прилог главном јелу, поврће можете мијешати у разне салате или заједно с воћем у укусне комбинације различитих смутија, који могу бити практично и храњиво рјешење за вашу ужину.

Уведите физичку активност у свакодневницу

Неопходно је и да избаците или сведете на минимум унос сухе и брзе хране, масне и пржене хране, индустријски прерађене хране, слаткиша, газираних и заслађених куповних сокова, алкохола и цигарета. Не претјерујте са количинама унесене хране и трудите се распоредити укупни енергетски унос у више мањих оброка у току дана ради убрзавања метаболизма и бољег рада пробавног система. 

Уколико сте у могућности, уведите неки вид физичке активности у своју свакодневницу за додатно убрзање метаболизма и брже избацивање токсина из тијела, савјети су из ИНЗ-а. 

На крају, запамтите да потреба организма за детоксикацијом није само након празника, него сваки дан! 

Наведено је само неколико једноставних савјета помоћу којих можете знатно очувати и побољшати здравље вашег организма, али настојте о томе не размишљати само једном или два пута годишње након празника, јер овакав начин детоксикације ће бити најучинковитији ако усвојите наведене здравије прехрамбене и животне навике за цијели живот. 

Стога, да бисте постигли дугорочно позитивне резултате за ваш организам, трудите се што више здравих навика увести у своју свакодневницу, како бисте се увијек осјећали витално и здраво, али и били задовољни собом јер, само у здравом тијелу је и здрав дух!

Институт за здравље и сигурност хране Зеница