БУНДЕВА ЈЕ КРАЉИЦА УКУСА И ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

БУНДЕВА ЈЕ КРАЉИЦА УКУСА И ЗДРАВЉА


Минерали и витамини
У сваком случају (и ма како год је звали) бундеву, бућу или тикву не треба избјегавати и фрктати носом када се на столу нађе неко јело од ње. Може се припремити на безброј начина, укусна је, а због прехрамбених особина заслужује важно мјесто на јеловнику. Понајприје, калоријска вриједност бундеве је малена. У 100 грама плода има само 26 до 30 калорија.

Сасвим супротно том калоријском сиромаштву, у жуто-наранџастим плодовима нагомилано је силно богатство минерала и витамина. Ту је калиј важан за рад срца, фосфор и калциј који заједно дјелују у изградњи костију и зуба, жељезо важно за крв, те манган који чува здравље коже и хрскавице.

Богата је бета каротеном, познатим снажним антиоксидансом, али и Ц витамином, те знатном количином Е витамина - чувара младости. Ту су и витамини Б групе, Б1, Б2 и Б6, који су изузетно важни за енергију и живце. Фантастичан нутриционистички профил бундеве употпуњују и пектини, целулоза и друга биљна влакна важна за добру пробаву. Уз све то могу је јести и болесници, јер је лако пробављива.
 
Занимација за зубе
За оне које ни сви споменути суперлативи не подстичу да уживају у цуцурбитама, ипак има наде. Јер, бундева се не узгаја само ради жутог меса, већ и ради сјеменке, омиљене занимације за зубе. И сјеменке су одличан извор бјеланчевина, минерала и витамина.

Садрже много бета каротена, доста фолне киселине, много калија, фосфора и магнезија. Изузетан су извор бјеланчевина, које зависно о врсти чине до 31% укупног садржаја сјеменке. У шаки сјеменки има их више него у месном одреску просјечне величине или довољно да просјечан ,,грицко’’задовољи пола дневних потреба за аминокиселинама!

Грицкајући те сјеменке добијамо и славну омега-3 масну киселину која је познати чувар срца, али и вида и расположења. Оно што, свакако, требате знати када кренете грицкати суперздраве сјеменке је да су поприлично калоричне - у 100 грама има готово 600 калорија.

Истраживања у посљедњим десетљећима сјеменкама бундеве дала су посебно мјесто - садрже материје назване кукурбитацини које могу спријечити претварање тестостерона у много јачи облик тог хормона, дихидро-тестостерон који је повезан с доброћудним повећањем простате.

Још један производ бундеве или буће привлачи пажњу гурмана и медицинара. То је бундевино уље које садржи мало богатство незасићених масних киселина, велик постотак бета каротена, витамина Е и калија. Лецитин из тог уља помаже у спречавању атеросклерозе (накупљања штетних плакова на стијенкама крвних жила, што води срчаним болестима), те позитивно дјелује на снижавање нивоа холестерола у крви.
У 100 грама бундевиног уља има 900 калорија. Бојите ли се калорија, сјетите се да је за фантастичан укус салате довољна само једна мала кашика тога уља. Баш као и код маслиновог, најбоље је бундевино уље добијено хладним цијеђењем.
 
Љепота из кухиње
Бундева дјелује добро извана, баш као и изнутра, барем тако каже народна медицина. Направите ли пире од свјежег ,,меса’’ бундеве и ставите као маску на лице десетак минута, она ће очистити и сузити поре, а кожа узети потребне витамине и минерале. Посебно је добра за кожу склону акнама и митесерима. У посљедње је вријеме и индустрија љепоте примијенила та стара знања, па се у неким производима попут крема и маски намијењених њези проблематичне коже склоне појави акни користе активне материје из бундеве.