Нутриционисткиња Исил Еркан: Пост обнавља организам и јача имунолошки систем :: Semberija INFO ::

 

Нутриционисткиња Исил Еркан: Пост обнавља организам и јача имунолошки систем


Нутриционисткиња Исил Еркан изјавила је да пост осигурава обнављање оштећених ћелија у тијелу, а такође јача имунолошки систем.

Еркан је у разговору за Анадолију говорила о предностима поста за организам и људско здравље.

Подсјетила је да овог рамазана муслимански вјерници посте између сехура и ифтара у периоду од око 15 до 16 сати, овисно о географској локацији.

"Прије много вијекова Хипократ је препоручивао дуготрајан пост као лијек. Зато што је пробавни систем уствари систем који узима витамине и минерале из других система у тијелу и троши енергију. Систем који називамо 'аутофагија', у којем тијело чисти оштећене ћелије и отпад како би добило нове и здравије ћелије, ради само када је гладан. Стога током поста од 15-16 сати који организам може издржати, функционишу сви механизми обнављања и детоксикације организма", казала је Еркан.

Нутриционисткиња је такође истакла да се методе поста, укључујући контролисану глад, могу примијенити и у лијечењу неких хроничних болести, недостатака пажње и концентрације, али те процесе свакако треба проводити под контролом љекара.

Нагласила је да се имунитет организма не смањује током поста.

"Пост уопште не утиче негативно на имунолошки систем. Напротив, контролисани интервали поста су највећа инвестиција коју улажемо у наш имунолошки систем", казала је Еркан.

Такође је поручила да је здрава исхрана важна за имунолошки систем, као и контролисана глад.


АА / БХРТ