Рецепт за уживање: Маритоци :: Semberija INFO ::

 

Рецепт за уживање: Маритоци


Маритоци
500 грама брашна
- 250 мл млијека
- 80 грама шећера
- 20 грама свјежег квасца
- 1 јаје
- 1 жуманце
- 60 грама маслаца
- 40 грама уља
- рибана корица од
1 наранџе
- 1 кашикица соли
- 1 бјеланце за премаз

Шећерни сируп:
- 3 кашике воде
- 3 кашике шећера
 
Сластичарска крема:
- 500 мл млијека
- 60 грама скробног брашна
- 125 грама шећера (или по укусу)
- 3 жуманца
- 1 штапиућ ванилије или 1 врећица ванилин шећера
- 125 грама маскарпоне сира

За украс
- 150 мл слатке павлаке

Припрема:
1. У 100 мл млаког млијека растопити квасац, кашику шећера и 2 кашике брашна. Оставите квасац да се активира. У посуду за мијешење додати брашно, не све одједном, око 400 грама. Направити удубљење и у њега сипати активирани квасац, остатак млаког млијека, јаја и шећер. Сврдластим продужетцима од миксера мијешити тијесто. Додати рибану корицу наранџе и остатак брашна. Добро миксајте тијесто, док се не одваја од рубова. На крају наспите уље и додајте комадиће маслаца собне температуре и све заједно миксајте док се сав маслац не сједини с тијестом. Премијесите још мало и рукама. Поклопите посуду и оставите да се тијесто диже око 1,5 сат.
2. Дигнуто тијесто истресите на благо побрашњу радну подлогу. Подијелите на 12 комада, обликујте куглице, ставите 6 комада на плех од шпорета обложен пек-папиром. Других 6 комада ставите на други плех. Покријте тијесто чистом крпом, нека се опет диже око 45 до 60 минута.  Намажите танки слој вуљушком размућеног бјеланца. Укључите рерну на 200 степени Целзијусових, ставите пецива да се пеку и одмах смањите температуру на 180 степени. Пеците их око 15 до 20 минута или до златно жуте боје.

 3. Шећерни сируп
Укувајте воду и шећер. Додајте по жељи мало ванилије. Врућим сирупом премажите врућа пецива.

4. Сластичарска крема
Док се тијесто диже скувајте сластичарску крему. Скробно брашно растворите са 100 мл млијека које сте узели од укупне количине. Ставите жуманца и добро промијешајте да нема грудвица. Остатак млијека укувајте са шећером, додајте сјеменке из ванилије или шећер од ванилије. Када прокува склоните с ватре, сипајте мјешавину жуманаца, скробног брашна и млијека. Уз стално мијешање вратите на ринглу и скувајте крему.
5. Преко креме ставити одговарајући комад прозирне фолије да се не створи корица. Кад се крема охлади, умиксајте у њу маскарпоне. Ако вам је маскарпоне недоступан, можете исту количину слатке павлаке умиксати у шлаг и онда њежно сјединити с кремом.
6. Прохлађену крему ставите у врећицу с продужетком за украшавање. Хладне маритоци зарезати кроз средину, али не до краја, мало раздвојити и пунити прво кремом. Продужетак за украшавање угурајте мало у пециво на неколико мјеста да се пуни, затим напуните кроз средину и одозгора украсите слатком павлаком.
У пецива, по жељи, можете додати и грожђице (75 грама) намочене у рум, тако се раде у оригиналу,  те сјецкану кандирану корицу наранџе.