Како остати здрав током зимских мјесеци :: Semberija INFO ::

 

Како остати здрав током зимских мјесеци


Током првих, хладних и "дугих" мјесеци у години, потребна нам је сва расположива помоћ како бисмо побољшали имунитет и остали здрави.

Управо зато и постоје препоруке који ће нам помоћи да "пребродимо" зиму.
 
Ниске температуре, као и њихове велике осцилације (висока разлика између ноћних и дневних температура ваздуха) смањују отпорност организма, а боравак у затвореном простору, често са исушеним ваздухом и међу већим групама људи, повећава могућност инфекција, нарочито вирусних и бактеријских упала горњих дисајних путева. 
 
Како бисте спријечили ова стања, поведите рачуна о сљедећем.
 
Повећајте унос воћа, поврћа, житарица и махунарки како бисте свом организму осигурали богатство витамина, минерала, антиоксиданса и других нутријената. Уз то, влакна из ових намирница помоћи ће оптимизацији цријевне флоре, која је, између осталог, кључна и за добар имунитет.
 
Хидратација


Врло је битно да поведете рачуна о хидратацији. Током зимских мјесеци често заборављамо на унос воде, што увијек негативно утиче на наше здравље.
 
Физичка активност



Физичка активност, и то на отвореном, један је од кључних фактора који утичу на побољшање имунитета. Потрудите се да што више времена проведете напољу. Јасно нам је да је много примамљивија варијанта да се ушушкате у свом топлом дому и уживате уз омиљени филм, али боравак у затвореним просторијама може довести до дефицита витамина Д.
 
Кад год уграбите слободан тренутак, изађите у кратку и брзу шетњу, која ће вас угријати, побољшати имунитет али и расположење.
 
Сан


Важно је да свом организму осигурате квалитетан сан. С обзиром на то да су дани краћи, потрудите се да прилагодите свој циркадијални ритам годишњем добу тако што ћете раније одлазити на спавање.
 
Суплементација


Прави је тренутак да почнете да користите суплементацију. Многобројне клиничке студије потврдиле су да унос цинка и витамина Ц позитивно утиче на имунитет. 
 
За имунитет је кључан и здрав цријевни микробиом, који можемо покренути узимањем квалитетних пробиотика. Такође, ово је добар период године да се посветимо свом здрављу.

(Аваз)