СМАЊЕНА ПРОГНОЗА ЕВРОПСКОГ УРОДА ЈАБУКЕ, ТРОШКОВИ РАСТУ :: Semberija INFO ::

 

СМАЊЕНА ПРОГНОЗА ЕВРОПСКОГ УРОДА ЈАБУКЕ, ТРОШКОВИ РАСТУ


Овогодишње временске прилике су утицале на обојеност и величину плодова јабука, а прве процјене су смањене.
 
Упитан је и квалитет плодова намијењених преради. Високе цијене електричне енергије спријечиће воћаре да уберу дио урода због неприступачних трошкова складиштења, као и недостатка сезонских радника, стоји у ревидираној прогнози рода овог воћа за надолазећу сезону, а коју је објавило Свјетско удружење произвођача јабука и крушака WАПА.
 
Најновије прогнозе говоре да ће европски род јабука бити смањен на 12.076.000 тона, што је око 90.000 тона мање од августовске прогнозе која је износила 12.168.000 тона.
 
Већина земаља је смањила своје процјене, а то се посебно односи на Француску, Италију и Шпанију. Изузетак су Пољска и Чешка. Смањена је прогноза и за амерички урод јабуке, на 4,6 милиона тона.


 
Прескупо складиштење и мала величина плодова

WАПА је поводом ревизије прогнозе од својих чланова примила повратне информације о изазовима с којима се сусрећу. Велики проблем је недостатак сезонских радника и превисоке цијене електричне енергије.
 
За воћаре је постало прескупо да складиште урод у хладњачама, а дио би се мога одрећи бербе како би избјегли финансијски минус јер неће моћи надокнадити трошкове производње. Ови фактори представљају велику забринутост за коначни род и конкурентност произвођача, а угрожавају континуитет пословања сектора.
 
Више је индустријског воћа

Топлотни талас и суша су снажно дјеловали на воћарску производњу. Усљед недостатка влаге плодови ће бити ситнији. Такође , слабија је њихова обојеност. Произвођачи имају већи удио индустријске јабуке и крушке, јер плодови не задовољавају стандарде за конзумну употребу.
 
Развој сезоне ће се пратити, а WАПА ће прилагођавати прогнозу како се берба буде завршавала. Приоритет ће бити осигурање ланца снабдијевања и стварање услова да узгајивачи буду у могућности да поврате огромна повећања трошкова, очувати континуитет понуде и стимулисати потрошњу.
 
(Агроклуб)