ПРОШИРЕНЕ ВЕНЕ НАСЉЕЂУЈЕМО ОД РОДИТЕЉА, РЈЕШЕЊЕ ПОСТОЈИ :: Semberija INFO ::

 

ПРОШИРЕНЕ ВЕНЕ НАСЉЕЂУЈЕМО ОД РОДИТЕЉА, РЈЕШЕЊЕ ПОСТОЈИ


Foto: Ilustracija
За проширене вене, обољење која погађа скоро трећину популације, може се слободно рећи да спада у насљедне болести.

Болест споро напредује, али је увијек присутна. У почетном стадијуму, јављају се болови, осјећај тежине и грчеви у ногама, а послије година или деценија спорог напредовања, расту ризици од формирања тромба, па чак и стварања отворених рана на кожи, које споро или никако не зарастају.

Како изгледа превентива, како се препознају и како се лијече проблеми проширених вена објаснио је васкуларни хирург Дарија Јоцић истакавши да је популација зрелије животне доби више погођена болешћу и симптомима болести.

"Болест проширених вена се најчешће јавља рано. Пацијенти наводе да већ од дванаесте или тринаесте године примете да имају проширене вене и капиларе, та болест је хронично прогресивна и напредује полако. Највећи број пацијената осети тегобе око педесете године", рекао је васкуларни хирург.

Истиче да се проблем рјешава када постоји, а на неке тегобе се пацијенти полако навикавају. Често истичу да је све лакше послије операције, преноси Б92.

„Дуго стајање доприноси манифестацији венске болести, а доприноси и тегобама које пацијенти имају, због гојазности, начина живота, физичке неактивности. Један од разлога проширених вена у трудноћи је притисак на дубоке вене у малој карлици, већа количина течности, па то погоршава симптоматологију венске болести", истакао је Дарија Јоцић, васкуларни хирург.
 
Данас се захвати раде амбулантно, локалном анестезијом, у једном дану, без обзира на симптоме тежине болести код пацијената. Венске рано брзо зарастају, рецидиви су ријетки.
 
„Операција вена је операција за бољи квалитет живота. Чекањем да се проблем реши сам не постиже се ништа. Моја препорука је да се проблем решава када се појави. Најважније је да постоји решење", закључио је др Дарија Јоцић, васкуларни хирург.

(Глас Српске)