НА ШТА СЕ ГРИЈАТИ ОВЕ ЗИМЕ? ЈЕ ЛИ РЈЕШЕЊЕ ПРЕЛАЗАК НА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ? :: Semberija INFO ::

 

НА ШТА СЕ ГРИЈАТИ ОВЕ ЗИМЕ? ЈЕ ЛИ РЈЕШЕЊЕ ПРЕЛАЗАК НА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ?


Foto: Ilustracija
Грађани широм државе раскидају уговоре са добављачима топлотне енергије или о томе размишљају јер су одлучили да се грију електричном енергијом. Да ли је то рјешење у вријеме незапамћене енергетске кризе у последњих 20 година?

Каква нас зима очекује? На шта се гријати? Плин скуп, пелет такође. Због тога бројни грађани размишљају о гријању на струју. Купују се гријалице. Ова алтернатива могла би бити погубна – довести до колапса система и енормног раста цијене електричне енергије.
 
“Цијена струје се није повећала колико је требала јер је ЕП БиХ остварила профит извозећи, али извоз може пасти. Он ће бити заустављен ако сви пређемо на електричну енергију и ту нема дилеме. То би била повећања вјерујте, све ће нас забољети глава. Проценти не би били мали”, казао је Алмир Бећаревић, стручњак за енергетику (СзБиХ).
 
Трафо станице би биле преоптерећене, дошло би до кварова, па и пожара. Грађани о таквом гријању размишљају због енормне инфлације, али и због препоруке федералног министра – који је струју означио алтернативом за гријање. Другачију поруку добили смо од првог човјека Електропривреде.
 
“Дакле у случају да А престане ми имамо Ц у функцији. Дакле електричне енергије имамо довољно да подмиримо од домаћинстава до привреде, од великих, малих, ситних, обрта… било кога!”, казао је средином маја Нермин Џиндић, министар енергије, рударства и индустрије ФБиХ.
 
“Електрична енергија не може бити енергент за загријавање”, истиче Адмир Анделија, генерални директор Електропривреде БиХ.
 
Из Електропривреде због тога упозоравају да би прекомјерно кориштење струје неминовно подигло њену цијену. Нема најава да ће цијена расти до краја ове године, али се од почетка сљедеће године то очекује. Привредници у страху од прекомјерног повећања – за њих прихватљиво 20%.
 
“Све оно што би отишло значајно преко тога довело би један број компанија у проблеме. Дошло би и до губитка радник мјеста, послова… ово је проценат који је прихватљив, на који сви рачунају, укалкулисали су га, а са друге стране то ће помоћи ЕП БиХ да поправи своје билансе”, казао је Аднан Смаилбеговић, предсједнике Удружења послодаваца ФБиХ.
 
Свој биланс Електропривреда може поправити и ако грађани добију подстицаје, а надлежни подузму одређене мјере – јер би тада имала више струје за извоз.
 
“Потицајне мјере су потребне да вам се рецимо помогне да уградите расвјету, лед сијалице, уградите панеле, како бисте себи, али и њима уштедили електричну енергију коју могу продати у ЕУ око 400 евра по мегават-сату”, казао је Нихад Харбаш, стручњак за енергетику.
 
Ипак, мала мјесечна примања и велике цијене плина и нереалне цијене осталих енергената многе ће нагнати да своје домове грију на струју. Стручњаци се плаше да ће на крају тренутни спас од цијене плина и пелета резултирати да и тај спас односно струја буде скупа.

(Н1)