Како да очистите и дезинфикујете душек: Јесен је идеално вријеме за то :: Semberija INFO ::

 

Како да очистите и дезинфикујете душек: Јесен је идеално вријеме за то


Већина нас проведе око трећине свог живота у кревету. Али када бисте размишљали о свим клицама, бактеријама и малим створењима која се осјећају као код куће у вашем душеку, велике су шансе да не и бисте толико спавали.
Иако постељина може да се мијења и пере сваке недјеље, душек и даље захтијева чишћење - због гриња, уља за тијело, зноја и мртве коже која проналази пут кроз ваше чаршаве до душека.

Уз мало труда, можете да очистите и дезинфикујете површину вашег душека. Унутрашњост је друга прича, осим ако случајно немате приступ индустријском парном чистачу и стерилној јединици за задржавање. Али, углавном проблем и јесте само површина.

Како да очистите душек?

Ако је икако могуће, очистите свој душек напољу на топлом, сунчаном, не превише влажном дану. Постоји разлог зашто имамо прољећно и јесење чишћење куће умјесто зимског и љетњег. Сунчева свијетлост ће помоћи да се ваш душек осуши док га чистите, а што је још боље, дјелује и као природно дезинфекционо средство, помажући вам да убијете бактерије добром дозом УВ зрака.
Ако не можете да изађете напоље, слиједећа најбоља опција је да ослободите простор у својој соби и наслоните душек на зид испред сунчаног прозора. Почните тако што ћете уклонити што је више могуће прашине (а можда и неколико гриња, ако имате среће) тако што ћете прећи усисивачем преко цијеле површине душека помоћу наставка за тапацирунг.
Ако је разлог вашег чишћења "незгода" кућног љубимца или мокрење у кревет, користите чисте пешкире да упијете што више течности прије него што усисате. Најлакши начин за уклањање мрља је средством за чишћење тепиха и пресвлака формулисанин за уклањање мрља од кућних љубимаца. Лагано попрскајте средство за чишћење по душеку и тапкајте мрљу од спољне ивице ка унутра. Ово би требало да спријечи ширење мрље. Када мрља нестане, све што треба да урадите јесте да обришите подручје влажном крпом, а затим и сувом.

​Како дезинфиковати душек?
Након што уклоните прашину и мрље, постоји неколико различитих метода које можете да користите како бисте дезинфиковали свој душек. Укључите парни апарат за одјећу или други ручни чистач на пару по површини да бисте убили клице и гриње .Такође поспите соду бикарбону како бисте освјежили пресвлаке и уклонили благе мирисе. Оставите да одстоји неколико минута, а затим усисајте.
Да бисте убили више бактерија, мораћете да користите и неку врсту дезинфекционог раствора. Изаберите антибактеријски спреј или раствор са мирисом који волите. Можете да користите раствор сирћета и соде бикарбоне или само неку јефтину вотку.
Избјегавајте коришћење избјељивача, који одлично убијају микробе, али су превише груби за тканину на већини душека.
Ако користите течно средство за чишћење, разблажите га топлом водом према упутствима на етикети, умочите чисту крпу у раствор, а затим добро оциједите крпу тако да буде једва влажна. Циљ је да очистите површину душека, а да не дозволите да се засити влагом, што може да доведе до тога да се убуђа.
Спреј за дезинфекцију лагано попрскајте по површини цијелог душека, а затим обришите чистом крпом која је умочена у топлу воду и добро исцијеђена. Обавезно дајте свом душеку довољно времена да се осуши — најбоље је неколико сати са сваке стране. Затим га прекријте свеже очишћеним јастуком за душек, чаршавима и постељином и уживајте у добром сну


Глас Српске