Септембар се по мирису печених паприка препознаје :: Semberija INFO ::

 

Септембар се по мирису печених паприка препознаје


Септембар је стигао, а заједно са њим и познати мирис, мирис печених паприка који се шири из дворишта породичних кућа, али из великог броја стамбених зграда, као и мириси разних салата и осталих делиција који се припремају за хладне зимске дане.

Као и сваке године, чим почне сезона припремања традиционалне зимнице, цијене поврћа, воћа, али и осталих намирница које су потребне за њихову припрему „вртоглаво“ скоче. Ни ова година није изузетак када је у питању скок цијена на Зеленој пијаци у Бијељини, па тако, за килограм паприке роге, која је неизоставна сировина за припрему већине зимских делиција, потребно је издвојити 3,5 конвертибилне марке. Цијена бијеле паприке – бабуре креће се од 2,5 до три конвертибилне марке, као и карфиола. Килограм купуса  је једна конвертибилна марка, патлиџан се може купути по цијени од 1,5 до двије конвертибилне марке, те лук од 1,5 до двије КМ, а цијена зависи од тога да ли је производ домаћи или је из увоза.  За килограм краставаца домаћице би требало да издвоје од 2,5 до 3,5 КМ, у зависности од величине.



Продавци на Зеленој пијаци у Бијељини кажу да домаћице купују поврће, али и воће за припрему зимнице, те да не прекидају традицију, али да  купују у знатно мањим количинама, него претходних година.

Суграђанка, Надежда Марковић,  за портал „Семберија инфо“ истакла је да,  без обзира на поскупљење сировина за припрему зимнице, купује исте количине као и раније, јер домаћа зимница се мора припремити.


Семберија инфо - С. Јовановић