Бијели пиринач има 4 посљедице по организам; 30 одсто људи пријавило појаву тешког синдрома :: Semberija INFO ::

 

Бијели пиринач има 4 посљедице по организам; 30 одсто људи пријавило појаву тешког синдрома


Постоји разлог зашто је пиринач међу житарицама које се најчешће једу широм свијета. Веома је свестран и може се прилагодити да употпуни широк спектар профила укуса и јела.

Бијели пиринач, познат и као обогаћени пиринач, једна је од најпопуларнијих врста. Бијели пиринач је рафинисани пиринач, што значи да је мљевен да би се уклонила спољашња љуска, слојеви мекиња и клице. Упркос својој распрострањености, бијели пиринач има тенденцију да добије лошу репутацију због начина на који се обрађује, посебно у поређењу са његовим хранљивијим рођаком од цијелог зрна, смеђим пиринчем. Можда сте чули да је бијели пиринач описан као “лош угљени хидрат” или извор празних калорија. Међутим, да ли га вриједи потпуно прескочити?

Постоје четири посљледице по ваш организам које се виде након конзумирања квалитетно обрађеног бијелог пиринча.

Више енергије

Бијели пиринач је извор угљених хидрата, који је главни извор горива за ваше тијело.Поред тога, многе врсте бијелог пиринча, барем у САД, обогаћене су витаминима Б који такође могу помоћи у одржавању нивоа енергије, пише Еаt This Not That.

Према истраживању објављеном у часопису “Nutrients”, сви витамини Б, са изузетком фолата, укључени су у најмање један корак (ако не и више) у систему за производњу енергије унутар ћелије. Уз то, неопходно је да имате дозу сваког витамина Б за добијање енергије. И, премало ће ограничити производњу енергије у вашем тијелу, што потенцијално може да има негативан утицај на ваш метаболизам и опште здравље.

Уносите арсен

Арсен је елемент у траговима који, када се конзумира често и у великим количинама, може довести до неких непријатних здравствених исхода. Арсен је пронађен у пиринчу, тако да када конзумирате ово зрно, могуће је да уносите и овај елемент.

Иако бијели пиринач има мање арсена од смеђег пиринча, ипак је важно избјегавати превише конзумирања и мијењати зрна. Неке опције које имају мање арсена и вриједне покушаја су амарант, киноа, булгур и фаро.

Такође можете погледати да ли су нивои арсена нижи или виши у региону гдје је ваш пиринач узгајан. На примјер, бијели басмати пиринач из Калифорније, Индије и Пакистана може да садржи мање арсена од других врста пиринча.

Имаћете јаче кости

Испоставило се да конзумирање бијелог пиринча нуди велику флексију када је у питању здравље костију. Сви знамо да су калцијум и витамин Д важни хранљиви састојци за здравље костију, али један невјероватан нутријент за здравље костију, манган, налази се у белом пиринчу.

Можда сте склонији развоју метаболичког синдрома

Иако је потребно више података, неке студије указују на везу између конзумирања бијелог пиринча и ризика од метаболичког синдрома.

Према клиници Мејо, “метаболички синдром је група стања која се јављају заједно, повећавајући ризик од срчаних обољења, можданог удара и дијабетеса типа 2”. Стања укључују висок ниво шећера у крви, вишак тјелесне масти око струка, повишен крвни притисак и абнормалне нивое холестерола или триглицерида.


Једна студија објављена у часопису “Heart Asia” сугерише да су они који су конзумирали највише бијелог пиринча били повезани са 30% већим ризиком од метаболичког синдрома. Иако није озбиљно, ипак је довољно значајно. Дакле, ако сте у опасности од било којег од ових стања, размислите о томе да замијените бели пиринач за нешто друго.


Глас Српске