НИЈЕМЦИ ЗА СЛАДОЛЕД РАДЕ ПЕТ МИНУТА, А ЗА КРОМПИР 13 :: Semberija INFO ::

 

НИЈЕМЦИ ЗА СЛАДОЛЕД РАДЕ ПЕТ МИНУТА, А ЗА КРОМПИР 13


- За сат времена рада у јуну ове године просјечан Нијемац зарадио је један одлазак у биоскоп, пола килограма кафе, маркицу за писмо, хљеб и флашу пива.

Дакле , за исте производе и услуге грађани Њемачке данас раде мање него 1991. године , показују подаци Института њемачке привреде (ИW).

С друге стране, такозвана куповна моћ по минуту зараде је у поређењу с 2020. опала. Нијемци су, наиме, прије двије године за наведене производе и услуге морали да раде 56 минута. Прорачуни ИW су засновани на кретању цијена производа и услуга, као и на нето зарадама по сату.

"Од уједињења Њемачке до 2021. је куповна моћ по минуту зараде порасла за 27 одсто", рекао је Кристоф Шредер из ИW додајући да се статистика сада, наравно, због високе стопе инфлације погоршала.

Годишња стопа инфлације у јулу је била 7,5 одсто, саопштио је у сриједу државни завод за статистику. У јуну су потрошачке цијене порасле за 7,6 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

Цијене у Њемачкој скачу већ неко вријеме, а посебно послије избијанаја рата у Украјини који је изазвао поскупљења енергената и хране.

"Има и ванредних фактора који утичу на цијене хране, на примјер слаба жетва", рекао је Шредер додајући да су сада поскупљења огромна.

Нијемци су у јуну ове године морали да раде три минута дуже да би купили 2,5 килограма кромпира него 1991, што значи да су га зарадили тек послије 13 минута рада.

Фризерске услуге за жене су због прања и сушења косе исто поскупјеле и за ово морају да раде сат и 11 минута - што је 12 минута дуже него 1991.

Људи који више дају за услуге свакако пролазе скупље, рекао је Шредер.

Куповина телевизора сада пак захтијева мање рада него прије 30 година - 17 сати и 58 минута, а 1991. године 79 сати и четири минута.

Цијена сладоледа је остала прилично стабилна, наводи ИW. Нијемци у просјеку морају да раде четири минута и 57 секунди за сладолед на куглу, који кошта 1,70 евра.

"За исту минутажу на послу, упркос инфлацији, добију више сладоледа на штапићу", оцијенио је Институт, а преноси ДПА.

(B92)