ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА БЕРБУ И СУШЕЊЕ ЉЕКОВИТОГ БИЉА - НА ШТА ПАЗИТИ? :: Semberija INFO ::

 

ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА БЕРБУ И СУШЕЊЕ ЉЕКОВИТОГ БИЉА - НА ШТА ПАЗИТИ?


Foto: Ilustracija
Бербу треба обавити по сунчаном дану, када се дигне роса, а никада биљке мокре послије кише или од магле и росе.

Ако желите властите чајеве љековито биље можете сами узгајати или га сакупљати у природи што ће вам омогућити да се крећете, боравите на свјежем ваздуху, али и да уживате у свјеже убраним биљкама.

Мјесеци јун и јул су идеални за брање разног биља: липа, матичњак, невен, мајчина душица, мента, вријесак, смиље, копар, мажуран, кадуља, оригано, кантарион, боквица, сљез, коприва, камилица, хајдучка трава, пелин, чичак и многе друге биљне врсте.

Припремите се за бербу

За бербу у властитој башти или природи се потребно припремити. Када желимо брати дивље љековите биљке неопходно је да се претходно информишемо и научимо препознавати врсте и када се обавља берба. Током љетних мјесеци сакупљамо коријен, листове, надземни дио, пупољке, цвјетове или плодове.

Бербу треба обавити по сунчаном дану, када се дигне роса, а никада биљке мокре послије кише или од магле и росе. Сачекајте да течност с биљака испари. Концентрација етеричних уља биће највећа у касним јутарњим сатима. То ће вам омогућити боље и брже сушење. Берите здраве биљке, али и њих послије бербе очистите од примјеса и одбаците оштећене листове.

Како би си олакшали посао, понесите потребан алат (малу мотичицу за коријен, маказе, нож). Убрано биље стављајте у платнене врећице. У пластичним кесама биљке ће се упарити, а то је предуслов да постану црне током сушења и неупотребљиве. Биљке разврстајте према врсти већ приликом бербе користећи више врећица. 
Никада не сакупљајте биљке које расту у близини путева и дивљих депонија. Што даље од пута биљке ће бити чистије и мање загађене. У башти гдје узгајате љековито биље за бербу никако не користите пестициде и хемијска минерална ђубрива. Такође, не берите биљке које расту у савременим воћњацима који се третирају пестицидима.

Приликом брања чувате биљке и природу. Не уништавајте грмове вишегодишњих врста. На једном подручју оставите бар 1/3 одређене врсте коју берете како би јој дали шансу да се ондје одржи.

Не берите заштићене врсте и биљке које расту у националним парковима. Нешто треба оставити за будућност и очување животне средине.

Сушење љековитог биља

Сушење сакупљеног биља се обавља на зраку, у пећници, дехидратору или савременим коморама. Мале количине за личну употребу не захтијевају куповину скупих сушара. Довољно је да се сушење обавља на сјеновитим и прозрачним мјестима, а биљке су везане у мање снопиће или се простру по подлози на коју смо положили чист папир или столњаке. Могу се направити и посебни мрежасти оквири или столови на којима ће се биљке најбрже осушити. Снопиће је потребно чврсто увезати како током сушења не би дошло до испадања стабљика и објесити их наопачке.



Код сушења на подлози обавља се преокретање биљне масе сваких 12х, а процес траје од два до три дана.
Потребно је спријечити контакт животиња с материјалом који сушимо. То се првенствено односи на мишеве, инсекте, мачке и псе.

Сушење у пећници захтјева ниже температуре. Током сушења повремено контролишите биље, растресите га и окрените. Ипак, температуру у пећници ћете тешко регулисати и најчешће је превисока.

Бољи избор је дехидратор на коме можемо подесити температуру. Од велике помоћи ће нам бити у кишним сезонама када није могуће сушење на зраку.
 
(Агроклуб)