КАКО ЗНАТИ ДА ВАМ СМЕТА ГЛУТЕН? :: Semberija INFO ::

 

КАКО ЗНАТИ ДА ВАМ СМЕТА ГЛУТЕН?


Пошто се већина проблема недовољног лучења хормона штитне жлијезде налази негдје на спектру аутоимуних обољења, потребно је схватити што изазива имунолошки систам да ,,напада” штитну жлијезду. Оно што се догађа случај је замјене идентитета, а глутен је један од главних криваца.
 
Хормони су регулатори вашег тијела који одређују функцију сваке станице. Било који хормон, да би био кориштен у организму, мора бити везан за његов одговарајући рецептор који се налази на станичним мембранама. Примјера ради, рецептор штитне жлијезде може ,,откључати” само хормон штитне жлијезде и ништа друго.
 
Штитна жлијезда:Краљица свих хормона
Постоје само двије врсте рецептора који се могу наћи у свакој станици вашег организма, рецептор штитне жлијезде и рецептор Д витамина. Једноставно речено, свака станица вашег тијела зависи о штитној жлијезди, а она утиче на ваше здравље на многобројне начине. Уколико хормони штитне жлијезде не функционишу на оптималном нивоу, тада ни остатак тијела неће функционисати на одређеном нивоу.
Више од 250 милиона људи широм свијета пати од хипотиреозе, односно недовољног лучења хормона штитне жлијезде, а једна од осам жена сусресће се с проблемима штитне жлијезде у неком раздобљу живота.
 
Глутен и штитна жлијезда
Пошто се већина проблема недовољног лучења хормона штитне жлијезде налази негдје на спектру аутоимуних обољења, потребно је схватити шта изазива имунолошки систем да ,,напада” штитну жлијезду. Оно што се догађа случај је замјене идентитета, а глутен је један од главних криваца.
Када глутен, протеин који се налази у пшеници и осталим житарицама, прође кроз слузницу цријева и уђе у крвоток, ваш имунолошки систем ће означити страно тијело (глутен) антитијелима за уништавање. Проблем је у томе што ваш имунолошки систем може штитну жлијезду замијенити за глутен усљед чега она може бити под ,,нападом”.
 
Нетолеранција на глутен
Већина људи када говори о нетолеранцији на глутен мисли на целијакију, али то је само једна од манифестација нетолеранције на глутен. Истраживања показују да само око 10% особа с целијакијом имају симптоме нетолеранције на глутен. Приближно свака двадесета особа на свијету има нецелијачну нетолеранцију на глутен.
 
Иако већина особа с аутоимуним обољењима избјегава глутен неколико седмица и након тога одустаје (јер нису сигурни је ли овај протеин узрок њихових проблема), истраживања показују да је потребно и до шест мјесеци како би се организам опоравио од упалног одговора.
 
Знакови који говоре
да вам смета глутен
• Пробавне сметње, као што су гасови, надутост, пролив, па чак и затвор (најизраженији је код дјеце након конзумирања глутена)
• Кератоза пиларис (позната и под називом ,,пилећа кожа”) на рукама
• Замор или умор након уношења оброка који садржи глутен
• Дијагноза аутоимуног обољења, као што су Хашимотов тироидитис, реуматоидни артритис, лупус, псоријаза, улцерозни колитис, скелодерма или мултипле склероза
• Неуролошки симптоми, као што су вртоглавица или осјећај да немате равнотежу
• Хормонска неравнотежа
• Мигренске главобоље
• Дијагноза хроничног умора или фибромијаглије
• Упале, оток или бол у зглобовима (прстима, кољенима, куковима)
• Проблеми с расположењем, као што су анксиозност, депресија и промјене.