Где је најчистије море од наших омиљених летњих дестинација :: Semberija INFO ::

 

Где је најчистије море од наших омиљених летњих дестинација


У извештају који је ове недеље објавила Европска агенција за животну средину утврђено је која земља у Европи има најчистију воду и најбоља је дестинација за купање. Квалитет европских вода за купање је висок, потврђује нови извештај Европске агенције за животну средину (ЕЕА), који открива да је око 85 одсто купалишта сада оцењено као „одлично“.

Годишњи извештај о води за купање пратио је скоро 22.000 копнених и приобалних купалишта, а на прво место по чистоћи избила је Аустрија. Иако без излаза на море, ова земља позната је по бројним језерима, укључујући алпске воде језера Ахен у Тиролу и смарагдно обојено језеро Вајсен – чак 97,7 одсто њених вода проглашено је одличним.
Одмах иза ње на врху листе су четири фаворита за одмор на Медитерану: Малта (96,6), Грчка (95,8), Хрватска (95,7) и Кипар (93,3), што ће сигурно бити добра препорука туристима за летовање ове године.
На високој позицији је и Бугарска, као осма земља у Европи по чистоћи воде за купање.

Португал је на 10. месту са 88,5 одсто, док су Италија (87,9 одсто) и Шпанија (87,4 одсто) на 12. односно 13. месту.
Процену је урадила Европска агенција за животну средину у сарадњи са Европском комисијом. Локалне и националне власти узимале су узорке воде током сезоне купања и анализирале их на врсте бактерија које указују на загађење канализацијом и узгој стоке, преноси Клиx. Воде су тада добијале ознаку „одлично“, „добро“, „довољно“ или „лоше“, према стандардима Европске уније.


Нова