ВОЛКСWАГЕН И БОСЦХ УЛАЗЕ У САРАДЊУ ПОВОДОМ ПРОИЗВОДЊЕ БАТЕРИЈА :: Semberija INFO ::

 

ВОЛКСWАГЕН И БОСЦХ УЛАЗЕ У САРАДЊУ ПОВОДОМ ПРОИЗВОДЊЕ БАТЕРИЈА


Волксwаген и Босцх улазе у заједнички подухват ради значајног унапређења Волксwагенових фабрика батерија, с циљем да њемачки произвођач аутомобила буде самосталан у оквиру европске производње батеријских ћелија.

Ове двије компаније су потписале меморандум о разумијевању који ће осигурати да"читав обим процеса и компоненти" извор има у Европи, с циљем "да се оствари лидерска технолошка позиција у индустријализацији технологије батерија".

Нова компанија би требало да буде формирана до краја 2022.

Географски аспект је кључан, како је објаснио члан одбора задужен за технологију, Томас Шмал: "Европа има јединствену шансу да постане глобална локомотива у области батерија у годинама које долазе. Постоји јака и растућа потражња када је ријеч о свим аспектима производње батерија, укључујући опрему за нове гигафабрике. Волксwаген и Босцх ће истражити могућности да би развили и обликовали ову нову форму више милијарди вредне индустрије у Европи.“

Босцх је продао прије пар година дивизију која се бавила батеријском хемијом, као разлог наводећи рискантне високе инвестиционе трошкове. Ипак , удруживање с Волксwагеном ће обезбиједити обим да би снабдевачки гигант поново ушао у овај растући индустријски домен.

Европа има тешкоћа да ухвати корак с Азијом, посебно Кином, када је о производњи батерија ријеч. Извештаји из ове недјеље сугеришу да се рударски конгломерат, Рио Тинто, повлачи из посла у вези с потенцијалним вађењем литијума у Србији, због противљења становништва.

Ипак , промјене стижу, јер недавне објаве различитих компанија указују на укупан капацитет европске производње батерија на 700 ГWх до 2030. Ново партнерство између Волксwагена и Босцха потпуно је логично са стратешке тачке гледишта, јер првонаведена фирма има огромно искуство у производњи аутомобила и већ сада је посвећена унапређењу производње батерија, док потоња поседује техничку експертизу у аутоматизацији фабрике.

Волксwаген је посвећен европској производњи батерија, а и најавио је планове везане за изградњу шест фабрика за производњу батеријских ћелија на Старом континенту до 2030.

С тим у вези, недавно је најавио повезивање с произвођачем батерија Нортхволт, с циљем да до 2024. године у Доњој Саксонији има погон за производњу батерија од 16 ГWх. У међувремену, Босцх је прошле године отворио фабрику полупроводника у Дрездену.

(Вреле гуме)