ДАНАС СЕ СЛАВИ ЈОВАЊДАН :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС СЕ СЛАВИ ЈОВАЊДАН


Данас многи у вјерници у нашим крајевима славе  Светог Јована Крститеља, у народу познат као Јовањдан. Јовањдан се обиљежава дан послије Богојављења, као сјећање на Крштење Исусово и улогу светитеља који је припремао народ за нову вјеру.

„Ја вас крстим водом, али онај што иде за мном јачи је од мене… Он ће вас крстити Духом Светим и огњем“, ријечи су светог Јована при крштењу народа у ријеци Јордан, гдје је људе позивао на покајање.
Свети Јован је у народу добио својеврсну биографију, па се отуда и различито назива: Јован Крститељ, Јован Претеча, Јован Главосек, Јован Свитњак, Јован Наруквичар, Јован Метлар, Јован Биљобер и још сијасет других имена.
Посљедњи пророк до Исуса, свети Јован се сматра заштитником затвореника, епилептичара, музичара, кројача, угоститеља, али и заштитником Малте, Јордана…

Поред тога што овог свеца славе као свог заштитника метлари и дрвосјече, у народу се на данашњи дан посебно слави дан кумства и побратимства, два духовна сродства, двије праве народне институције које су у народу изузетно поштоване.

Ове двије значајне духовне вриједности су оличене у Светом Јовану, куму Божијем. У народу се сматра да је духовно сродство јаче од оног по крви и млијеку, зато је свети Јован посебно поштован не само у обредима, већ и у клетвама и заклетвама.
Од младости је био посвећен вјери и као бранилац јавног морала супротстављао се разврату римског друштва који је у његово вријеме достигао врхунац.

Свети Јован је јавно осудио и цара Ирода Антипу који је преотео жену свом брату Филипу.
Дани од Божића до Богојављења називају се некрштени дани, а дани од Богојављења, од којих је први Јовањдан, до Ускршњих поклада називају се крштени. Због тога је у народу остало вјеровање да се крштење и вјенчање могу обављати тек од данашњег дана надаље, од дана кумства, побратимства и пријатељства, а не ваља се, каже народ то радити у некрштене дане.

За Јовањдан не постоје посебни обичаји осим, уз резање колача и освјештања куће вјерника који славе овај дан, прање иконе. На овај дан су се иконе износиле из кућа, послије јутрења, на ријеку, канал, бунар и умивале су се.
У неким мјестима обичај је да се на Јовањдан дјеца, млади побратиме, обичајно у најближем манастиру за вријеме молитве и да се на овај дан позива у госте кум, стари породични или бира кума она породица која нема старо кумство.