Сок од купуса спречава рак :: Semberija INFO ::

 

Сок од купуса спречава рак


У нашој култури и нашој исхрани купус има почасно мјесто, јер је јефтин, а здрав. Почните да пијете и сок од купуса, препородићете се.

Стално се истиче колико је купус важан у исхрани, а код нас је ово поврће јефтино и има га цијеле године, због чега је често и заступљено на домаћим трпезама. Већини људи није тек онако омиљено јело сарма или салата од киселог купуса зими. О његовој љековитости доста се зна, али мало ко зна да је свјеж сок овог поврћа прави еликсир здравља.
 
Осим велике количине витамина Ц, купус садржи и значајну количину витамина К, мангана, мању количину витамина Б6, калцијума, калијума и тиамина, антиоксиданте холин, бета-каротен, индол… а црвени купус садржи и већу количину ових љековитих састојака него зелени.
 
Многе студије доказале су да континуирана употреба сока од купуса смањује ризик од гојазности, дијабетеса, срчаних обољења, али и побољшава квалитет коже, подиже ниво енергије и подстиче здраво мршављење.
 
Посебно повољно дјелује на желудац и желудачне тегобе попут чира, а установљено је да усљед велике количине антиоксиданата – сок од купуса може да дјелује и превентивно против настанка рака.
 
Такође, снижава ниво холестерола у крви, добар је за анемичне људе, садржи фолну киселину, због чега је пожељно да га користе труднице за правилан развој плода. Помаже и код реуматизма и артритиса, ублажава несаницу и депресију.
 
Вјероватно се питате да ли постоји нека болест или стање за које купус није добар, али – одговор је не! Можемо га звати др Купус.
 
Рецепт за једноставан сок

Предуслов да направите сок од купуса јесте да имате соковник. Онда само исјечете купус на крупније комаде, убаците их у отовор за поврће и притискате поклопац, док цури сок, па потом убаците нову туру. И не брините ако добијете малу количину сока, довољна је једна чашица на празан стомак ујутро да бисте осјетили како вам се поправља опште стање организма.
 
Дакле, припремите:
1/4 или 1/2 главице купуса
1/4 чаше воде
 
Уколико желите да му побољшате укус, убаците и једну или двије шаргарепе, а можете да додате и јабуку или киви, ђумбир, поморанџу, цвеклу…