Зашто треба јести кокице :: Semberija INFO ::

 

Зашто треба јести кокице


Кокице су омиљена грицкалица коју вежемо уз гледање филмова и биоскоп, али оне имају многе здравствене предности којих многи нису свјесни.

Неке од здравствених предности су регулација шећера у крви, снижавање нивоа холестерола, побољшање пробаве и заштита од хроничних болести, а што је најважније укусан су међуоброк.

Могу да помогну код затвора и мршављења

Осим што су одлична грицкалица током гледања филмова, кокице могу бити и здрав међуоброк, али само ако своје кокице не затрпате сољу. Још једна занимљива ствар је да су пуне влакана. Можете да поједете попорцију од 100 грама кокица и да добијете 14,5 грама влакана.

Садрже сва влакна из мекиња, а уз то имају бројне минерале, витамине Б комплекса и витамин Е. Висок садржај влакана у кокицама подстиче нормално пражњење црева и спречава затвор.

Осим што кокице помажу код затвора, познато је да су нискокалорични међуоброк који можете редовито да конзумирате. Уз то, због садржаја влакана помажу у смањењу глади продужујући осјећај ситости.

Могу да смање ниво холестерола

Влакна која се налазе у кокицама, могу да помогну у смањењу нивоа холестерола вежући се на холестерол у танком цријеву и спречавају његову апсорпцију у крвоток. Смањењем укупног холестерола смањује се ризик од кардиоваскуларних проблема (срчани удар, мождани удар ), а такође се спречава оптерећење на срце и артерије јер крв може лако да тече.

Могу да помогну код регулације шећера у крви

Влакна такође имају велики утицај на шећер у крви јер помажу у регулацији нивоа шећера и инсулина, смањујући шансе за развој дијабетеса типа 2. Истраживањем је утврђено да ако имате дијабетес, конзумација одговарајућих извора влакана помаже у смањењу ових флуктуација шећера у крви.

Могу да смање ниво стреса


Конзумирање кокица не само да утиче на физичко здравље, већ може да допринесе и психичком стању. Кокице су храна богата угљеним хидратима с ниским гликемијским индексима. То може да доведе од задржавања нивоа серотонина и помоћи у поправљању расположења.

Плодност може да се повећа

Научници сугеришу да ова укусна грицкалица може да повећа плодност код мушкараца побољшањем протока крви.

Наиме, кокице садрже више концентрисаних здравих антиоксиданса од свјежег воћа и поврћа. Садрже скуп хемикалија званих полифеноли који су у стању да ухвате слободне радикале и стога штите ДНК и протеине ​​у вашем тијелу од оштећења, што помаже код зачећа.

Исто тако, важно је да не припремате кокице у микроталасној јер таква припрема може заправо да смањи плодност.

Симптоми ПМС-а могу да се смање

За вријеме ПМС чини вам се да су и најситније ствари толико иритантне да једноставно пожелите да искочите из коже. Добра вијест је да би кокице заправо могле да буду оно због чега ће ти неугодни симптоми нестати. Овај међуоброк повећава серотонин, тзв. хормон доброг расположења, а уз то могу да вам дају сталан налет енергије тако да не осјећате стално глад.

Могу да се боре против хроничних болести и спријече старење

Полифеноли дјелују као потенцијални антиоксиданси у организму, што помаже у смањењу оксидативног стреса и у борби против развоја хроничних болести те смањењу знакова старења. Истраживачи су открили да кокице имају потенцијално високе концентрације полифенолних спојева и влакана у језгру.

Такође, кокице се састоје од само четири одсто воде, док воће и поврће садржи 90 одсто воде, што узрокује разређивање полифенола. Конзумирање хране богате антиоксидансима попут кокица не само да вам може помоћи у смањењу развоја хроничних болести, већ може и да спречи развој симптома повезаних са старењем као што су боре и старачке пјеге.


Б92 / Независне