Шта ће се десити са вашим тијелом, ако престанете да једете бијели хљеб :: Semberija INFO ::

 

Шта ће се десити са вашим тијелом, ако престанете да једете бијели хљеб


Нема никакве сумње да су интегрални хљеб, као и пецива од ражи, овса и мекиња врло користни за организам. Зато није никакво чудо да човјек може доста дуго да преживи само на црном хљебу и води. Међутим, са бијелим хљебом је сасвим друга прича. Брашно је у 20. вијеку почело да се производи индустријски и његов квалитет је значајно опао. Зато вам препоручујемо да из исхране изоставите хљеб који се прави од бијелог брашна. Објаснићемо и зашто, наводећи пар разлога.
 
Бескористан производ
Пшенично зрно је у почетку врло богато витаминима, али у процесу прераде зрна и његовог претварања у брашно, сва та корисна својства напросто нестану. Потпуно прерађено бијело брашно задржи само око 30% корисних супстанци, које након двије недјеље престану да буду активне.
А који је рок трајања брашна? Дванаест мјесеци. Свима толико омиљен бијели хљеб који се од њега прави, састоји се, заправо, од бескорисног бијелог праха, иако га називају брашном највишег квалитета.
 
Одсуство укуса
Признајте, бијели хљеб нема укуса. А, управо га зато многи обожавају. Не смета да осјетите укус других намирница које једете заједно с њим – меса, супе, сира. Међутим, бијели хљеб их ни не побољшава, као што чине производи од интегралног брашна.
 
Токсичност
Узгајање пшенице је савременом свијету достигло огромне размјере. Да би приноси били што већи и бржи, она се засипа пестицидима. Да се ријеше глодара и гљивица  произвођачи је третирају разним хемијским препаратима, али главно је оно што је чека даље. Да би брашно било бијело, произвођачи користе исте супстанце за избјељивање, које користимо за прање: бензоил пероксид, натријум и калцијум пиросулфат, као и хлор диоксид. Увијек треба утврдити од каквог је брашна направљен хљеб -рафинисаног или органског. Рафинисано брашно пролази цијели, већ описани пут.
 
Осип на кожи
Оно смо што једемо. Ако у исхрану уврстите разне врсте производа од брашна, то ће се сигурно одразити на вашу кожу. Осип на кожи је најчешће резултат реакције на глутен (пшенични композитни протеин) који се налази у хљебу. Глутен се не излучује из организма и таложи се на зидове цријева, оштећујући им ресице, тако да оне временом поремете функцију апсорбовања корисних материја. И зато, прије него што одете код козметичара, размислите о својој исхрани.
 
Проблеми са варењем
За ово опет можемо ,,окривити” глутен: он нарушава интегритет ћелија у цријевима и тиме изазива низ проблема са системом за варење. Хљеб од цијелог зрна садржи елемент који је веома важан за људски организам – целулозу. А ње у производима од ,,висококвалитетног брашна” практично нема.
Само 5 до 6 комада интегралног хљеба на дан, обезбиједиће вам дневну потребу за целулозом. Ако желите да задовољите ту потребу воћем и поврћем, мораћете да поједете 14 јабука или 21 шаргарепу или 25 парадајза или 2,3 кг краставаца.
 
Превремено старење
Сад вам је већ сасвим јасно да цијели састав бијелог хљеба буквално вришти да је то сасвим празна храна, производ сасвим лишен хранљивих материја. Кад живи од хране у којој нема потребних витамина, наш организам не може да одржи свјежину и младост. Због тога љубитељи тијеста обично изгледају старији него што јесу.
 
Зависност
Лако је стећи зависност од бијелог хљеба, као од наркотика. Бијело брашно запањујуће брзо ослобађа шећер у крвоток, а посљедица тога је ослобађање хормона инсулина.
Појели сте само један комад пецива, али ниво шећера вам је нагло порастао, а онда исто тако брзо опао – и сада се осјећате тромо и имате жељу да једете брзе угљене хидрате, како бисте се осјетили чило. Такви нагли скокови нивоа шећера у крви могу, чак, довести до дијабетеса.
 
Прекомјерна тежина и гојазност
Многима је, управо, овај разлог пресудан да одустану од пецива. Више од 70% људи који сасвим избаце хљеб из исхране, у прве двије недјеље након тога изгуби на тежини. Сто грама бијелог брашна садржи само 0,6 гр целулозе, а остатак његовог садржаја се примјетно таложи на бутинама, боковима и стомаку, у облику масних наслага.
Хљеб има, чак, виши гликемијски индекс, него табла чоколаде, а скроб који се налази у пекарским производима, брзо се разлаже у дигестивном тракту и улази у крвоток као глукоза.


Семберија инфо