Ево зашто је важно да једете бијела влакна испод коре мандарине :: Semberija INFO ::

 

Ево зашто је важно да једете бијела влакна испод коре мандарине


Доласком јесени и ниских температура, долази и до слабљења имунитета.

Стога, како бисмо спријечили прехладе и грип, важно је да у наше тијело уносимо витамине.

Сезонско воће које пружа велики спектар витамина и јача наш имунитет у овим хладним времена су мандарине! Шта их чини тако богатима и слаткима, откривамо вам у наставку...

Мандарине јачају кости

Мандарине садрже много елемената у траговима и минерала, попут калцијума. Они јачају кости и осигуравају здраве зубе. Поред тога, мандарине имају посебно добру биорасположивост – то значи да тијело може боље да апсорбује храњиве састојке садржане у агрумима. Разлог томе је воћна киселина у мандаринама.

Мандарине су добре за кожу

Тијелу је потребно витамина Ц за здраву и чврсту кожу, јер то осигурава изградњу више колагеног везивног ткива. А то нам заузврат даје лијепу и глатку кожу. Међутим, тијело не може само произвести витамин Ц – потребно га је уносити храном. А мандарина је права бомба витамина Ц! Такође је важан за кожу, а има га прегршт у мандаринама: такозвани про-витамин А, познат и као бета каротен, који осигурава регенерацију станица.

Мандарине побољшавају имунолошки систем

Витамин Ц у мандаринама помаже нам и у борби против прехладе. Овај витамин генерално јача наш имунитет, али ако нас је прехлада већ захватила, такође може скратити трајање прехладе. Три до четири мандарине дневно су идеалне – то значи да смо већ покрили трећину дневних потреба за витамином Ц.

Мандарине помажу при мршављењу

Тешко за поверовати, али је истинито: амерички научници открили су да нам мандарине чак могу помоћи при мршављењу. Састојак нобилетин, ког садрже ови мали агруми, подстиче сагоријевање масти. Савјет: нобилетин се углавном налази испод коре у бијелим влакнима која често скидамо. Стога вреди и њих појести.

Мандарине штите јетру

Успут, нобилетин има још једно добро својство: такође осигурава да се прекомијерна масноћа не скупља у јетри и одржава је здравом. Масна јетра, која настаје првенствено због уноса шећера и угљених хидрата, окидач је за разне болести, попут разних врста рака, дијабетеса и остеопорозе.


Глас Српске