Инсулинска резистенција: Симптоми и лијечење подмуклог поремећаја :: Semberija INFO ::

 

Инсулинска резистенција: Симптоми и лијечење подмуклог поремећаја


Инсулинска резистенција је стање у коме ћелије организма не реагују на дејство инсулина тако да инсулин не може да оствари свој биолошки ефекат. Инсулин је притом присутан у концентрацијама које су иначе ефикасне код здравих људи. Како би се супротставио отпору ћелија, организам ствара повећане количине инсулина, његов ниво у крви се повећава и настаје хиперинсулинемија.

Како препознати поремећај?

Инсулин је хормон кога производе β ћелије Лангерхансових острваца панкреаса. Његова основна улога у организму је да контролише метаболизам угљених хидрата (шећера), масти и протеина.

На жалост, истина је да свако може постат ирезистентан на инсулин – чак и мршави људи. Свима пријети та опасност јер живимо у друштву које има брз приступ мноштву рафинисаних угљених хидрата (бијели хљеб, шећер, паста, кромпир, газирана пића попут кока-коле, индустријски–хемијски третиране хране којој је додана фруктоза итд.) У ствари, велика већина нас је резистентна на инсулин у одређеној мјери. Разлика је само у коликој мјери? Што више једемо рафинисану и индустријски третирану храну то нам треба више инсулина да је разложимо. Што је више инсулина у крвотоку то ћелије све мање на њега реагују.Како старимо ова стална изложеност исцрпи способност организма да толерише рафинисане угљене хидрате и смањује нашу осјетљивост, односно осјетљивост наших ћелија на инсулин.

Ако патите од виског холестерола, триглицерида, или високог притиска треба да провјерите вашу инсулинску резистенцију без обзира на узраст и тежину. Ако имате висок притисак велика је вјероватноћа да имате и инсулинску резистенцију. Лијекови за висок притисак не лијече инсулинску резистенцију, већ само маскирају симптоме. На први поглед и без анализе крви инсулинска резистенција се може препознати по неколико ствари. Неко има све те знаке набројане, а неко не.

Обратите пажњу на сљедеће ствари:

- гојазност, где је индекс телесне масе БМИ већи од 25. Ово није апсолутан показатељ поремећаја јер има и мршавих људи за ИР.

- дебљина фокусирана на и око стомака, велики стомак, масне наслаге на стомаку, грудима, око унутрашњих органа

- стална поспаност, посебно након оброка у учестало зијевање

- хронични недостатак енергије и осјећај умора и поред обилних оброка

- заборавност, депресија, безвољност

- висеће израслине на кожи као брадавице које висе, око врата, испод пазуха, испод груди

- стална потреба за слатким и након оброка

- нагли пад шећера

- тешко се мршави када је особа на дијети и лако се гоји

Знаци и симптоми инсулинске резистенције

Ризик за појаву овог сидрома је велики код особа које у породици имају појаву дијабетеса типа 2, или пате од другог типа шећерне болести, високог притиска или имају велики вишак телесне тежине.

Жене које су грађене у облику јабуке, као и жене које се дебљају првенствено око струка показују склоност ка овом синдрому. Да би процијенили ризик, измјерите струк у најужен дијлу (не увлачите стомак) и најшири дио кукова. Подијелите ове мјере и ако је однос већи од 0.8 за жене (1.0 за мушкарце) то указује да је абдомен предебео и да постоји ризик појаве инсулинске резистенције.

Жене којима је дијагностикована дyслипидемиа (нарушен ниво масти у крви), посебно оне са ниским нивоом ХДЛ, а са високим присуством триглицерида су такође изложене ризику. Ако подијелите вриједност триглицерида са вриједношћу ХДЛ холестерола и добијете 3.0 или више – велика је вјероватноћа да постоји инсулинска резистенција. Такође кожне промјене познате под називом ацантхосис нигрицанс, где постоје брадавичасте тамне флеке на врату и пазуху у 90 % случајева указују на инсулинску резистенцију.

Добра вијест је да се на ниво инсулина и глукозе врло лако може утицати: начином живота, вјежбама и дијетама. Уколико вам је дијагностикована инсулинска резистенција има доста ствари које можете да урадите да бисте је отклонили или смањили.

Лепота и здравље/Инфо Бијељина