Вакцина против рака грлића материце :: Semberija INFO ::

 

Вакцина против рака грлића материце


У свијету се скоро 10 година користи вакцина против хуманог папилома вируса (HPV-а), али велики број родитеља или не зна за њу или не може да је приушти кћеркама. Даје се у раној доби од 11 до 12 година, дјевојчицама, али и дјечацима двије дозе, док се у каснијем добу даје у три дозе унутар шест мјесеци.
 
Инфекција хуманим папилома вирусом (HPV) је најчешћа инфекција репродуктивног тракта, раширена широм свијета. Постоји више од 100 типова HPV вируса, од којих је 14 високоризичних типова, који изазивају настајање карцинома.
 
HPV вируси су изазивач карцинома грлића материце, који је четврти најучесталији карцином код жена. Жене у мање развијеним земљама чешће оболијевају од овог карцинома (земље ниског и средњег националног дохотка), те је у овим земљама карцином грлића материце на другом мјесту по учесталости, са 570.000 нових случајева оболијевања у 2018. години.

Поред карцинома грлића материце, HPV вируси се повезују са карциномом ануса, вулве, вагине, пениса и орофаринкса.

С обзиром на велики јавноздравствени значај HPV инфекција, њихова превенција представља један од приоритета у свим земљама.
 
Вакцинација против хуманог папилома вируса у Републици Српској још није уведена у календар вакцинације, али постоји иницијатива за увођење ове вакцине у програм имунизације.
Увођење HPV вакцине у календар вакцинације иницирало је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске.

Свеобухватна контрола карцинома грлића материце обухвата примарну превенцију (вакцинација HPV вакцином), секундарну превенцију (која подразумијева методе скрининга и третмана преканцерозних лезија) и терцијарну превенцију (дијагноза и третман инвазивног цервикалног карцинома).
 
Нови Сад је једини град у Србији у којој је вакцинација бесплатна за девојчице од 12 до 18 година.

-Надам се само да ћемо наставити. Сваке следеће године ћемо пробати да обезбиједимо одређену количину како би испунили захтјеве и жеље родитеља који не могу да сами приуште вакцину. Ја бих жељела да апелујем на све заводе за јавно здравље, на све локалне самоуправе да пробају, ако већ није ријешено на државном нивоу, да пробају да дођу до средстава и обезбиједе вакцину’’, рекла је др Мирјана Штрбац из Института за јавно здравље Војводине.

У Србији је вакцина против HPV-а и даље у категорији препоручених, а не обавезних, па није доступна о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

Др Штрбац напомиње да нус појава од вакцинације скоро да нема, да се дјевојчице, али и дјечаци, од девет до 12 година када приме вакцину задржавају петнаестак минута како би се све испратило, да постоји само болна реакција на мјесту убода.
 
Додаје да о овом начину превенције треба упознати родитеље, да има оних који ће вјеровати свом љекару и вакцинисати своје дијете, али да има и оних који неће вјеровати никоме што показује и корона.
Међутим, постоји велика група људи који хоће да чују.
 
У Хрватској вакцинисање против HPV инфекције је у 2021. години бесплатно и необавезно за све ученике и ученице осмог разреда основне школе, те зависно о расположивости вакцине, за све особе након осмог разреда основне школе до 25. године старости.

Ово је шеста школска година за редом у којој је омогућено бесплатно вакцинисање у цијелој Републици Хрватској.
 
За сада, вакцина се показала веома ефикасном у неким земљама гдје се рано почело са оваквим програмима вакцинације. Дошло је до драстичног смањења појаве нових случајева рака грлића материце, те ситуација обећава елиминацију ове опаке болести.

Међутим, проблем је то што је вакцина прилично скупа за крхке и слабије финансиране здравствене системе, попут оних у нашој земљи.

Агенције