Љешник и све његове благодети :: Semberija INFO ::

 

Љешник и све његове благодети


Јесен је у знаку орашастих плодова, који управо сазријевају током овог времена. Тако је и с љешником, плодом који даје огромну енергију организму, побољшава концентрацију и позитивно утиче на цјелокупни нервни систем.

Обиље уља које садржи позитивно дјелује на здравље срца и крвних судова, а добро је и за његу косе и коже. Љешник спада у групу орашастих плодова и захваљујући својој великој популарности заступљен је у многим рецептима и производима.

Витамин Е

Колико је популаран, говори чињеница да се у свијету сваке године произведе преко 800.000 тона љешника. За његову популарност највише је заслужан његов специфичан слаткасти окус као и високе нутритивне вриједности. Уз бадеме, љешник је орашасти плод који садржи највише витамина Е, који штити од слободних радикала и доприноси здрављу ћелија цијелог организма.

Добар је извор дијеталних влакана. Наиме, 100 грама љешника садржи 10 грама влакана, што је 39 одсто дневно препоручене количине. С препорученом шаком љешника на дан можете намирити око 12 одсто дневних потреба за влакнима. Због витамина Е и Ц такође је добар избор за јачање имунитета, посебно за дјецу, која их радо једу јер су финог окуса.

Као и остали орашасти плодови, љешници садрже висок удио омега-3 масних киселина, због чега су добра превенција против кардиоваскуларних болести те корисна превенција менталних обољења повезаних с деменцијом. Од минерала, најзаступљенији су фосфор, магнезијум, жељезо, цинк, бакар, манган и калцијум, који у комбинацији дају додатну заштиту за срце и крвне судове, корисни су за здравље нервног система те очување здравља и густоће костију.

Олеинска масна киселина је још један изврстан љековити нутријент који садрже љешници. Олеинска киселина дјелује на смањење крвног притиска, као и на превенцију срчаног и можданог удара. Још једно знаменито својство ове масне киселине је њено дјеловање на мождану активност и памћење. Истраживања су показала да редован унос олеинске масне киселине може знатно да побољша памћење.



Чај од љешника

Поред плода, који има много бенефита, кора у којој се налази љешник је такође здрава. Од ње се прави чај који помаже код многих тегоба.

Чај од коре плода љешника има истакнуто мјесто у народној медицини, јер се од њега праве облоге за отворене ране које настају усљед проширених вена, а поред тога, овај чај је добар и код лијечења хемороида, као и уринарних инфекција.

Добробити

Спречава кардиоваскуларне болести

Смањује ризик од настанка тумора

Помаже у борби против слободних радикала

Побољшава памћење и менталне способности

Смањују лош холестерол

Јача имунитет

Помаже здравом развоју фетуса


​Независне новине