БОЉЕ ЗНАЊЕ ЗА НОВУ БРИГУ :: Semberija INFO ::

 

БОЉЕ ЗНАЊЕ ЗА НОВУ БРИГУ


Генерална скупштина УН-а, 1987. године прогласила је 26. јуни Међународним даном борбе против злоупотребе дрога и незаконите трговине дрогама, желећи упозорити свјетску јавност на тај горући проблем у друштву и потребу активног укључивања свих релевантних актера, на глобалном и националном нивоу. Тема овогодишњег Међународног дана, према УНОДЦ-у, гласи: ,,Боље знање за бољу бригу".

Удружење Прослави Опоравак се придружује обиљежавању овог значајног дана, наглашавајући важност квалитетније бриге и подршке особама у опоравку и њиховим породицама. Такође, на овај дан, важно је истаћи важност информисања и едуковања шире јавности о проблему злоупотребе дрога, у складу са свјетским научно утемељеним приступима проблему овисности и опоравку.

Увидјевши важност континуираног рада са овисницима, али и њиховим породицама развили смо програм ране интервенције који се темељи на принципима мултидимензионалне породичне терапије и подразумијева активно учешће цијеле породице и преузимање одговорности сваког члана породице - за вријеме активне овисности, али и у процесу опоравка. 

Врло често особа се одлучи за улазак у процес опоравка зато што је један члан преузео свој дио одговорности и спреман је да направи одређене промјене, након чега је потребно пружити помоћ и подршку, те ставити нагласак на личне и породичне ресурсе како би се особа одржала на путу опоравка.

Према нашој бази података, у протеклих годину дана пружено је укупно 720 сервиса, од чега је 384 (53%) пружено особама овисним о дрогама, а 278 (38% ) члановима породице, што показује да обухватан приступ и укључивање породице током цијелог процеса опоравка може довести до позитивних резултата.

Адолесценција је период када посебно треба обратити пажњу на опасности од конзумирања дрога и потенциалног развоја овисности. Наши подаци показују да је за 50% особа који су потражили помоћ у Удружењу Прослави Опоравак доб првог конзумирања дроге била између 14 и 18 година, као и да су у 57% случајева родитељи били ти који су први сазнали и разоткрили проблем са дрогама.

У складу са препознатим потребама, поред индивидуалног савјетовања и програма ране интервенције, почетком прошле године смо започели и са одржавањем група подршке за родитеље. Та група је с временом прерасла у групу подршке само за мајке. До сада је одржано укупно 34 сусрета групе, те се она наставила одржавати и током пандемије ковид-19, путем Зум платформе, у још већем обиму због повећаних потреба за психолошком подршком. Тренутно, група за мајке се одржава сваке седмице у послијеподневним сатима и отворена је за нове чланове.
Група подршке представља сигурно мјесто, гдје сви чланови могу дијелити своја искуства и осјећања без страха од осуђивања.

Активна улога породице у процесу опоравка је кључна, потврђују из Удружења Прослави Опоравак, што потврђују и искуства мајки које учествују на групама подршке.

Удружење Прослави Опоравак, уз групе подршке има и бесплатну и анонимну телефонску линију, на коју се могу јавити особе и породице погођене проблемом овисности, те добити релевантне информације и помоћ везано за свој проблем. Позовите нас на 0800 28 000, закажите разговор и будите подршка себи и својим најближима на путу опоравка од овисности'', поручују из овог удружења.