Нисте се наспавали током ноћи? Ево како поподневна дремка може помоћи вашем организму :: Semberija INFO ::

 

Нисте се наспавали током ноћи? Ево како поподневна дремка може помоћи вашем организму


FOTO: Ilustracija
Кратко поподневно спавање може побољшати памћење, расположење и будност на најмање четири сата, показало је ново истраживање.

Истраживачи Националног универзитета Сингапура су проучавали расположење и будност младих особа након четири различита обрасца спавања.

Истраживања показују да поподневно спавање може побољшати памћење , побољшати расположење и учинити да се осјећате будније до краја дана. Докторица Рут Леонг, истраживачица у Универзитетском центру за спавање и когницију, објаснила је закључке студије.

"Многи знају које су предности дријемања, али притисак да се оптимизира вријеме током радног дана за неке представља ограничење у практичности редовног дријемања", рекла је др Леонг.

"Морали смо питати: 'Постоји ли препоручено трајање поподневног спавања којим се постиже равнотежа између практичности и значајних користи?'", навела је.

Истраживачу су регрутирoвали 32 учесника, који су уживали у уобичајеној количини сна ноћу, те су прошли четири експериментална стања. Експеримент је захтијевао од свих учесника да спавају 10 минута, 30 минута или сат времена у различитим данима.

Др Леонг је појаснила: "Иако није пронађено јасно 'побједничко' трајање дријемања, чини се да 30-минутни сан има најбољи компромис између практичности и користи".

"Дакле, 30 минута може бити трајање које можете препоручити за поподневно дријемање, а додајте и додатних 10 минута да заспите", закључила је.

(Глас Српске)