Златна намирница медитеранске исхране, уз њу срце и мозак раде као сат :: Semberija INFO ::

 

Златна намирница медитеранске исхране, уз њу срце и мозак раде као сат


Било да су зелене или црне, маслине су есенција здраве медитеранске исхране. Ипак, супротно популарном веровању, маслине се не сматрају поврћем, већ су врста воћа која припада породици коштичавог воћа, уз трешње, брескве и шљиве.

„Маслине су тако укусни и здрави залогаји. Десет црних или осам зелених маслина су супер порција ужине. Пуне су витамина Е, антиоксиданата и здравих масти. Можете их додавати у салате и сосеве, али водите колико их додајете јер су врло калоричне“, каже нутрициониста Ејми С. Маргулис за Eat this dont that.

Дају подстицај здравим мастима


Маслине се углавном састоје од здравих масти, од којих је 74 одсто специфична маст која се зове олеинска киселина. Олеинска киселина је мононезасићена маст и познато је да помаже код упале. Уношење више ових здравих масти може значајно помоћи вашем општем здрављу.

Воде до здравијег старења

Једна од главних предности уноса више здравих масних киселина у вашу исхрану је да вам оне могу помоћи да побољшате здравље и функционисање мозга. Маслине и маслиново уље такође садрже фенолна једињења, за која студије показују да могу помоћи у заштити од болести повезаних са старењем, попут Алцхајмерове болести или деменције. Неке студије су чак сугерисале да једињења која се налазе у маслинама могу имати антиинфламаторна својства, што може бити корисно у смањењу ризика од хроничних здравствених проблема повезаних са старењем.

Довољна доза влакана

Иако маслине и маслиново уље имају многе исте здравствене предности, један од специфичних ефеката једења маслина је то што садрже дијететска влакна.

Чувају срце


Маслине су једна од најбољих намирница за срце које можете грицкати због високог нивоа мононезасићених масти. Мононезасићене масти којима обилују могу да помогну да снизите лош холестерол (ЛДЛ) и подигнете добри холестерол (ХДЛ), што вам заузврат може помоћи да имате здраво срце.

Додатак за разне намене

Иако маслине имају многе здравствене предности, процес сушења повећава садржај натријума у овом воћу пре него што се пласира на тржиште.

„Све у свему, иако маслине могу бити здрав додатак исхрани када се конзумирају умерено, важно је да водите рачуна о уносу натријума и ограничите потрошњу хране са високим садржајем натријума“, упозорава нутрициониста Триста Бест.

Хранљиве материје по порцији зелених маслина од 100 грама:

Калорије: 145

Масти: 15,3 грама

Засићене масти: 2,03 грама

Натријум: 1,056 милиграма

Угљени хидрати: 3,84 грама

Шећер: 0,54 грама

Влакна: 3,3 грама

Протеини: 1,03 грама

Хранљиве материје по порцији црних маслина од 100 грама:

Калорије: 116

Масти: 10,9 грама

Засићене масти: 2,28 грама

Натријум: 735 милиграма

Угљени хидрати: 6,04 грама

Шећер: 0 грама

Влакна: 1,6 грама

Протеини: 0,84 грама


Политика