КАКО ЦРНА ЧОКОЛАДА УТИЧЕ НА НАШ ОРГАНИЗАМ? :: Semberija INFO ::

 

КАКО ЦРНА ЧОКОЛАДА УТИЧЕ НА НАШ ОРГАНИЗАМ?


Вјечито се води полемика да ли су слаткиши добри за наш организам и да ли је чоколада штетна. Када је ријеч о тамној чоколади, она је идеалан избор слаткиша оних који држе дијету и пазе на исхрану. Али, да ли је она добра само за дијете?

Црна чоколада није само замјена за слаткиш код људи који желе да се ријеше вишка килограма. Она је богата великим бројем разних нутријената.

Ова чоколада се прави од сјемена дрвета какаоа и представља богат извор антиоксиданата, али поред тога, она има бројне позитивне утицаје на наше здравље и на наш организам.

У наставку текста мођете прочитати утицаје које црна чоколада може да има на наш живот и организам.



#1 Лучење допамина

Када конзумирамо слатко, у нашем мозгу долази до додатног “произвођења” допамина и серотонина, који организму пружају лијеп осећај. Али, тај процес може да доведе до зависности.

Слаткише врло често повезујемо са неком наградом и задовољством, понекад и сами себе почастимо са слаткишима након што смо нешто успјешно урадили.

Због тога понекад, чак и када их угледамо, можемо да изазовемо лучење допамина.  На примјер, ако угледате у излогу најбоље крофне преливене чоколадом, ваш мозак ће лучити допамин због претходног искуства кад сте јели ту крофну, чак иако крофна није нешто што вам се једе сад.

Колико год црна чоколада и други слаткиши могу да нам пруже осјећај задовољства, потребно је имати самоконтролу како не би дошло до стварања зависности.

#2 Црна чоколада је извор антиоксиданата

Црна чоколада у себи садржи органска једињења која функционишу као антиоксиданти и биолошки су активна. То укључује флаваноле, катехине и полифеноле који су пожељни и добри за наш организам.

По неким студијама, какао, као и црна чоколада која се прави од сјемена његовог дрвета, садрже већи број антиоксидантних једињена него боровница.

Антиоксиданти неутралишу слободне радикале и спрјечавају настанак оксидативног стреса. Оксидативни стрес доприноси процесу старења, док временом његови ефекти могу допринијети развоју болести као што су: болести срца, дијабетес, Алцхајмерове болести, карцинома или неких очних обољења.

#3 Црна чоколада за бољи проток крви

Флаваноли за које смо претходно споменули да се налазе у тамној чоколади могу стимулисати ендотел како би се произвео азот-моноксид.

А једна од функција азот-моноксида јесте слање сигнала нашим артеријама да се опусте. Посљедица опуштања артерија јесте побољшање протока крви а уједно и смањење крвог притиска.

Што значи да једињења која садржи какао и тамна чоколада могу да утичу позитивно на проток крви у артеријама и могу утицати на пад крвног притиска.

#4 Храњивост црне чоколаде

Конзумирање црне чоколаде која у себи има велики садржај какаа подразумијева и конзумирање препоручене дневне дозе влакана и минерала. Уколико бисмо узели у обзир 100 грама црне чоколаде која има 70-85% какаа, она у себи садржи следеће:
  • 11 грама влакана
  • високе количине калијума, фосфора, цинка и селена
  • 67% од препоручене дневне дозе уноса гвожђа
  • 98% од препоручене дневне дозе уноса мангана
  • 89% од препоручене дневне дозе уноса бакара
  • 58% од препоручене дневне дозе уноса магнезијума
Набројени нутриенти у себи садрже 600 калорија и умјерену количину шећеру, те је важно бити умјерен са њиховим уносом.

#5 Црна чоколада као заштита од сунца

Конзумирање црне чоколадем, захваљујући биоактивним једињењима које садржи у себи, може имати позитиван утицај на кожу.

Флаваноли које смо већ споменули могу штитити од оштећења који су изазвани дужим излагањима сунчевим зрацима, побољшати проток крви на кожи, али и имати утицај на повећање густине коже и њену хидратацију.
Урађена је студија гдје је део испитаници конзумирао тамну чоколададу са високом количином флавонола, док други број није имао унос тамне чоколаде.

Минимална еритемска доза или МЕД представља минималну количину УВБ зрака која је потребна да се изазове црвенило коже 24 сата након излагања. Код испитаника који су конзумирали тамну чоколаду, МЕД се више него удвостучио.

#6 Црна чоколада помаже код рада можданих функција

На основу једне студије која је укључила здраве волонтере, дошло се до закључка да је дошо до побољшања протока крви у мозак након само пет дана конзумирања какаа са високим садржајем флавонола.

Какао као намирница такође може значајно да побољша когнитивну функцију код старијих особа са менталним поремећајем. А поред тога, садржи и кофеин и теобромин, за које се сматра да су главни узрочници побољшања можданих функција.

#7 Црном чоколадом против упала

Запаљење је дио имунолошког одговора на тијело на бактерије и друге штетне материје, а хроничне упале могу оштетити ћелије и ткива.

Црна чоколада у себи садржи једињења са антиинфтаматорним својствима која могу помоћи у смањењу упале у тијелу.

У 2018. години је урађена студија која је укључивала 5 испитаника да се провјери утицај црне чоколаде на организам и дошло је до закључка да конзумирање већих количина 70% црне чоколаде утиче на активност гена који регулишу имунолошки одговор.

Надамо се да вам је овај текст био користан и да ћете након њега у вашој исхрани чешће користити црну чоколаду, али обратите пажњу да она садржи вечи проценат какаа како би имала позитивни утицај на ваше здравље. Али, и са овим будите умјерени, као и са сваком другом намирницом.