ШТА СВЕ МОЖЕ ДА СЕ 3Д ШТАМПА? :: Semberija INFO ::

 

ШТА СВЕ МОЖЕ ДА СЕ 3Д ШТАМПА?


3Д штампа је начин штампања који је почео да се развија 80-тих година прошлог вијека, а у последњих неколико година ова техника је постала значајна и примјењива у многим индустријским гранама.

Ова штампа се у својим почецима користила за производњу прототипа. А управо због добрих карактеристика и могућности широке примјене, постала је дио многим индустрија.

3Д штампа представља технологију производње тродимензионалних објеката и употребом ове технике, објекат се ствара сукцесивним наношењем слојева материјала.

Да бисмо прво видјели шта све може да се 3Д штампа, најбоље је да прво видимо како функциониште, а то вам све откривамо у наставку текста.



3Д Моделовање и штампа

Модел представља главно средство комуникације када је у питању свет 3Д штампе. И он представља дигиталну слику ваше идеје или производа. Без 3Д модела, ваш 3Д предмет не би могао да се иштампа.

За штампање рендера и 3Д модела се користе посебни материјали као и посебни штампачи. А претходно се ови 3Д модели изграђују у посебним 3Д програмима.

Поред израде модела, ови предмети могу и да се скенирају и да се претворе у 3Д модел, а и за то постоје посебни хардвери за скенирање.

Као што смо рекли, 3Д штампа је узела маха у свим гранама индустрије и има позитиван ефекат на коришћење енергије, смањење отпада због могућности употребе рециклираног материјала, а развоју ове технологије и примјени ћемо тек имати прилике да присуствујемо.

У наставку текста шмо издвојили неке од ствари које можемо добити употребном 3Д штампе и у којим све гранама она може да се примјени.

#1 Медицина

Као једна од најзначајних употреба ових штампаче и 3Д штампе јесте употреба у медицини. Велики број наставних реквизита, модела за планирање хируршких захвата и помоћних прибора за комплексне операције је настао помоћу 3Д штампе.

Ова 3Д штампа помаже будућим лекарима и омогућава им да испред себе имају реалну слику неког дијела људског тијела.

Поред реквизита, у медицини се већ користи 3Д штампана простетика, како би помогла људима који имају потешкоћа усљед недостатка или губитка одређеног дела тела. А прије неколико година је и одштампана и успјешно пресађена прва грудна кост путем 3Д штампача.

Камером се праве слике на основу којих се ствара јединствен 3Д модел. А спајањем магнетне резонанце и компјутерских фотографија долази до креирања нових дијелова тијела, као што су шаке, руке, уво и слично.

Цијели процес стварања дигиталног модела не траје дуго, а штампање је готово за свега неколико дана. Али, процес штампања је осјетљив, јер је тешко постићи идентичан изглед органском ткиву.

Поред медицине, 3Д штампачи се дуги низ година користе у стоматологији како би се направили прототипи вештачких зуба и прототипа вилице како би пацијенти видјели како ће изгледати њихов осмјех након успјешног стоматолошког захвата.

Такође, поред аспекта пацијента, ово значајно значи стомалозима како би добили модел по којем могу да праве вјештачке зубе и на тај начин помогну што боље својим пацијентима.

#2 Мода

До сада се у многим ситуацијама користила 3Д штампа када је у питању производња одјеће, али, оно што се показало као значајно и револуционарно јесте употреба 3Д штампе приликом производње патика.

Бренд Адидас је у својој фарбици у Њемачкој увео 3Д штампаче како би унаприједио своју производњу и понудио нешто ново тржишту.

Поред коришћења 3Д штампања у изради производа, она много помаже дизајнерима приликом израде прототипа, није важно да ли је у питању гардероба или обућа.

Некада су дизајнери морали дуго да чекају како би прототип свог производа могли да виде, док уз помоћ 3Д штампе, прототип врло брзо може да се види пред њима, а модификације нису компликоване и захтјевне, те вријеме између више верзија прототипа може да буде кратко.

Поред одеће и обуће, 3Д штампа се увелико користи и приликом производње накита. Помоћу 3Д штампе могу да се направе калупи за прецизни лив и стално се ради на њиховом даљем усавршавању.

#3 Архитектура

3Д штампа и 3Д моделовање су имали велики утицај на архитектуру. Захваљујући њој, имамо прилику да видимо како је некада изгледала Помпеја, да “оживимо” неке старе грађевине, али исто тако, она допушта професионалнцима да креирају сложене моделе врло прецизно, брзо и економично.

Овај начин штампе пружа архитектима одличан начин да за кратак временски период направе 3Д илустрацију свог пројекта и представља јефтин начин тестирања архитектонских модела.

Штампане куће

У последњих неколико година појавили су се на тржишту и многи прототипи 3Д штампаних кућа и захваљујући њима, могуће је 3Д одштампати кућу уз помоћ одрживих материјала за свега неколико недеља.

А са напретком технологија, новим начинима примјене одрживих материјала, сасвим је могуће очекивати да ће у будућности ово бити најисплативији начин израде кућа или чак и градова.

#4 Храна

3Д штампана храна се развија и људи већ имају прилике да једу 3Д штампану чоколаду, слаткише и пицу.  Све већи број организација се почиње бавити овим.

Штампачи састојке склапају у шаблоне који могу да се једи, а ласери које посједују штампачи их термички обрађују, док се читав овај процес “израде” хране прати преко софтвера.

Да ли бисте ви пробали храну која је 3Д иштампана?

По свему судећи, 3Д технологија штампе је ушла у сваки аспект живота и са развијањем технологије, по свему судећи, она ће постати дио наше свакодневнице.

Да ли можете да замислите да живите у 3Д иштампаној кући, док једе 3Д иштампани ручак и носите 3Д иштампану гардеробу? Можда то и није тако далека будућност.