Овако је наш Никола Тесла тренирао мозак :: Semberija INFO ::

 

Овако је наш Никола Тесла тренирао мозак


Тесла је био један од највећих генијалаца свих времена, али шта је допринијело томе? Постоје ли ,,трикови” којима се велики иноватор трудио да повећа своју продуктивност, али да ли можемо то и ми да примијенимо како бисмо постали успјешнији?
 
Никола Тесла је најпознатији због доприноса у осмишљавању електричног система наизмјеничне струје, али је поред тога његово име на око 300 патената најразноврснијих изума. Током живота, Тесла је константно радио на пројектима и често их реализовао до краја. Посљедњих година овај генијалац је постао један од миљеника интернета.

Тесла је имао и чудне навике попут спавања од само два сата. Ипак, оно што је остварио не би било могуће без стриктног сета правила за повећање продуктивности.
 
1. Прво све замислите прије него што то урадите

Никола Тесла је често говорио како може да замисли машине и ријетко је правио нацрте прије почетка рада на њиховој изградњи. Овај процес визуелног размишљања није својствен свим људима, али је основна идеја да се једноставно треба концентрисати на коначан производ. За креативно размишљање често је неопходно да се опустите и порадите на проблему у својој глави.

У својој аутобиографији Тесла овако описује процес:
,,Моја метода је другачија. Ја не журим с конкретним радом. Када добијем идеју, ја одмах кренем с изграђивањем у својој машти. Мијењам конструкцију, радим поправке и управљам машином у својој глави. За мене је потпуно небитно да ли тестирам турбину у глави или у радионици. Примијетим чак и ако не радим добро. Разлике нема, а резултат је исти”, записао је Никола Тесла.
 
Велики научник није рођен с овим вјештинама, већ је радио одређене вјежбе као дијете како би унаприједио рад мозга.
 
2. Идите у шетњу

Познато је да одлазак у кратку шетњу има своје предности када је у питању креативност. И Тесла је изгледа био оваквог мишљења, а иако су његове шетње постале дио опсесивно компулсивног понашања, он је неколико „еурека” тренутака имао управо током њих.
 
Једна од њих донијела му је идеју о наизмјеничној струји. Године 1881. Тесла се преселио у Будимпешту, опорављајући се од нервног слома, а док је с пријатељем шетао парком рецитујући поезију, одједном му је синула идеја о наизмјеничној струји.
 
3. Радите на проблемима сами

Попут многих иноватора и креативних ликова, и Никола Тесла је заступао тезу да се треба осамити током стварања и размишљања.
 
Ово је један од његових чувених цитата:
,,Ум је оштрији и концентрисанији у осами и непрекиданој самоћи. За размишљање није неопходна било каква велика лабораторија. Оригиналност пристиже из осаме ослобођене утицаја који нам оштети креативни ум. Будите сами, то је тајна изумитеља, будите сами, тада се идеје рађају“, тврдио је Никола Тесла.