Догодило се на данашњи датум – 2. октобар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 2. октобар


1187. године – Арапски војсковођа и египатски султан Саладин преотео је Јерусалим од хришћана, што је 1189. изазвало Трећи крсташки рат.

1608. године – Холандски оптичар Ханс Липершеј приказао је у Хагу први телескоп.

1803. године – Умро је амерички политичар Самјуел Адамс, организатор и идеолог борбе северноамеричких колонија за независност, један од потписника Декларације о независности 1776. године.

1810. године – Српски устаници су у Првом српском устанку под вођством Карађорђа потукли код Лознице турску војску послату из Босне да угуши устанак.

1836. године – Енглески природњак Чарлс Дарвин упловио је на броду “Бигл” у енглеску луку Фалмут после петогодишњих истраживања живог света у Јужној Америци и на острвима у јужном Пацифику, која су значајно допринела развоју његове теорије о еволуцији.

1847. године – Рођен је немачки државник и фелдмаршал Паул фон Хинденбург, начелник штаба немачке Врховне команде у Првом светском рату, а од 1925. до смрти 1934. председник Немачке. Након његове смрти, лидер нациста, канцелар Адолф Хитлер, прузео је апсолутну власт.

1851. године – Рођен је француски маршал Фердинан Фош, командант савезничких армија у завршним операцијама у Првом светском рату, које су довеле до капитулације Немачке. По завршетку рата постао је члан Француске академије, и као први странац, филдмаршал Британије.

1869. године – Рођен је индијски национални вођа Мохандас Карамчанд Ганди, назван Махатма (велика душа), предводник борбе за ослобођење Индије од британске колонијалне власти, отац модерне Индије. Најпознатији поборник ненасиља у постизању политичких циљева, погинуо је у атентату који је на њега извршио један хиндуистички фанатик у јануару 1948. године. 

1870. године – Папске државе плебисцитом су одлучиле да се уједине са Италијом, а престоница Италије премештена је из Фиренце у Рим.

1895. године – У Сплиту је рођен југословенски диригент и композитор Јаков Готовац. Аутор популарне комичне опере “Еро с оног света” (1935) инспирацију за своја дела налазио је превасходно у фолклору (“Симфонијско коло”, “Коледа”, “Орачи”, “Гуслар”).

1924. године – Лига народа усвојила је женевски протокол за мирно решавање међународних спорова.

1935. године – Италија је напала Абисинију (Етиопија) и сломивши отпор етиопских војника окупирала земљу. Лига народа осудила је агресију, а 19. октобра увела је санкције против Италије.

1944. године – Након 63 дана тешких борби Немци су угушили устанак становника Варшаве. Погинуло је око 250.000 Варшављана, велики број је завршио у нацистичким концентрационим логорима, а град је готово потпуно уништен.

1946. године – Зрењанин је добио данашње име. На свечаној седници Градског народног одбора тадашњег Петровграда одлучено је да, поводом двогодишњице ослобођења града од немачке окупације, добије име по народном хероју Жарку Зрењанину.

1973. године – Умро је фински тркач на дуге стазе Паво Нурми, који је освојио девет златних медаља на Олимпијским играма 1920, 1924. и 1928. Светске рекорде обарао је 29 пута.

1975. године – Јапански цар Хирохито стигао је у Вашингтон, у прву посету неког јапанског суверена САД.

1985. године – Умро је амерички филмски глумац Рок Хадсон. У дугој и веома успешној каријери снимио је 63 филма у којима је углавном играо улоге романтичних јунака. У последњој години живота велику пажњу скренуо је јавним признањем да болује од сиде.

1990. године – На аеродрому у кинеском граду Гуангџоу погинуло је 127 људи кад је отети кинески авион ударио у два авиона која су стајала на аеродромској писти.

1990. године – Незадовољни политиком нове хрватске власти, Срби из Книнске крајине блокирали су железнички и друмски саобраћај и тиме прекинули све везе из Београда и Загреба ка јадранској обали.

1991. године – Почели су сукоби хрватских снага и Југословенске народне армије око Дубровника. У наредним данима опустошена је околина града, а стари град је гранатиран и остао је без струје и воде.

1996. године – Бивши бугарски премијер Андреј Луканов убијен је из ватреног оружја испред своје куће у Софији.

1998. године – Жан Пол Акајесу, бивши мајор армије Руанде оптужен за геноцид и злочине против човечности, осуђен је у Хагу на три доживотне робије.

1999. године – Кина и Русија прославиле су првом заједничком војном вежбом 50. годишњицу дипломатских односа две земље.

2000. године – Током постизборне кризе у Србији Слободан Милошевић се путем државне телевизије обратио нацији и изјавио да му је “савест потпуно мирна”, док се талас незадовољства његовом вишегодишњом владавином ширио земљом. Генерални штрајк и блокаде путева паралисали су Србију, а штрајкови и протести почели су и у државним медијима који су до тада били под Милошевићевом контролом.

2003. године – Јужноафрички писац Џон Максвел Куци добио је Нобелову награду за књижевност.