Шест витамина који успоравају старење :: Semberija INFO ::

 

Шест витамина који успоравају старење


Јесте ли се икада запитале зашто неке старије жене изгледају млађе те су здравије у односу на њихове године?

 Иако генетика и фактори животног стила одређују брзину старења, одређени витамини не само да успоравају процес већ и побољшавају цјелокупно здравље и благостање. Ево и који.

Витамин А

Неопходан за обнову и раст ћелија, унос одговарајућих количина овог витамина штити све органе. Он одржава опште здравље очију, смањујући ризик од развоја дегенерације макуле (чест узрок губитка вида код старијих особа) те помаже у борби против тамних колутова испод очију.

Можете га наћи у кремама на бази ретинола, а када је ријеч о храни, сљедеће намирнице га садрже у изобиљу: шпинат, брокула, кељ, зелена салата, мрква, бундева, диња, босиљак и оригано. Такође, поменути витамин улази у састав животињске и рибље јетре, јаја, млијека и сира.

Витамин Б

Има снажна анти-агинг својства те је од виталног значаја за функционисање органа. Он помаже у спречавању трошења мишића (што обично почиње у тридесетим годинама живота) те повећава стопу метаболизма што значи да брже сагоријева масти и успорава дебљање у старијој доби. Витамин Б побољшава концентрацију те спречава настанак заборавности којој су старије особе обично подложне.   Витамин Б3 побољшава способност коже да задржава хидратацију која се често губи у старијем добу. Најбољи извори Б витамина су пилетина, јаја, млијеко, махунарке, орашасти плодови и већина воћа и поврћа.

Витамин Ц

Он је снажни антиоксидант који смањује старење ћелија неутрализовањем слободних радикала. Поред тога, витамин Ц од суштинског је значаја за изградњу колагена, важног структуралног протеина коже који смањује боре и чину кожу чврстом и младоликом. Најбољи извори овог витамина су воће из породице цитруса, јагоде, брокула и паприке.

Витамин Д

Он омогућује апсорпцију калцијума те је важан за здравље костију. Витамин Д спречава развој остеопеније и остеопорозе код жена у пост-менопаузи. Поред тога, он има позитиван утицај и на имунитет.

Најбољи извор овог витамина је сунчева свјетлост, али га можете пронаћи и у масним врстама рибе (туњевина, скуша, лосос). Мање количине заступљене су у јајима, сиру и говеђој јетри. Можете га уносити и у виду суплемената, али је прије тога потребно да се посавјетујете са фармацеутом или доктором.

Витамин Е

Овај снажни антиоксидант штити мембране ћелија помажући кожи да задржи хидратацију чинећи је младоликом. Поред тога, истраживања показују да витамин Е штити и од кардио-васкуларних обољења: његова активност спречава оштећења која могу настати усљед дјеловања слободних радикала те спречава настајање крвних угрушака.

Најбољи извори овог витамина су орашасти плодови, пшеничне клице, овас, авокадо, млијечни производи и лиснато зелено поврће. Производи за његу коже углавном су обогаћени овим витамином.

Витамин К

Овај витамин помаже у одржавању јачине костију као и у смањењу тамних колутова испод очију. Најбољи извори витамина К су шпинат, зелена салата, кељ, цвекла, прокељ, репа и нехидрогенизована биљна уља.

Независне новине